Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

3.12.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada u društvu Vesne Blažina, koordinatorice projekta Labin - Zdravi grad posjetila je Centar „Liče Faraguna“, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Udrugu za zapošljavanje osoba s invaliditetom INPROMO te Udrugu osoba s invaliditetom.

Bila je to prilika da korisnici i članovi popričaju sa zamjenicom. U Centru „Liče Faraguna“ održano je druženje s korisnicima, dok su  u Centru za inkluziju korisnici potvrdili svoje zadovoljstvo postojanjem ovakvog mjesta koje im nudi dnevni boravak. Najavljeno je kako će kroz par tjedana biti izvršena i montaža koso-podizne rampe za osobe s invaliditetom prema Dnevnom boravku Centra za inkluziju kako bi se olakšao pristup nepokretnih osoba koju Grad Labin financira iz proračunskih sredstava i donacija Centra Liče Faraguna.

Udruga za zapošljavanje osoba s invaliditetom INPROMO predstavila svoje djelatnosti i projekte te buduće planove. Održan je i susret s članovima Udruge za osobe s invaliditetom iz Labina, te su saslušane potrebe i nedostatci s kojima se osobe s invaliditetom danas susreću.

„Međunarodni dan osoba s invaliditetom prilika je da svi zajedno naglasimo njihove potrebe, te i dalje, u njihovo ime, osvješćujemo društvo i pomičemo granice. Grad Labin i dalje će kroz svoje cjelogodišnje djelovanje poticati projekte i rad onih koji pomažu našim sugrađanima s teškoćama. Svakim novim posjetom, obogaćuje me i oduševljava neposrednost svih ovih dragih ljudi.“ – izjavila je Mohorović Čekada

Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili su Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Povijest ovog Međunarodnog dana seže još u 1956. godinu kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća koja je ostala zapamćena kao nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. Naime, cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

međunarodni dan osoba s invaliditetom centar liče faraguna