Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

4.12.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić sa zamjenicom Federikom Mohorović Čekada posjetio je Centar „Liče Faraguna“, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Udrugu za zapošljavanje osoba s invaliditetom INPROMO te Udrugu osoba s invaliditetom.

Bila je to prilika da korisnici i članovi popričaju sa gradonačelnikom i zamjenicom. U Centru „Liče Faraguna“ održano je druženje s korisnicima koji su oduševili svojom neposrednošću, dok su  u Centru za inkluziju korisnici potvrdili svoje zadovoljstvo postojanjem ovakvog mjesta koje im nudi dnevni boravak.

Udruga za zapošljavanje osoba s invaliditetom INPROMO ovog je puta predstavila svoje djelatnosti i projekte. Daljnji razvoj i konkretna realizacija za svaku su pohvalu te je djelovanje u svrhu pomoći pri zapošljavanju osoba s invaliditetom samo još jedan od dokaza visoko razvijene svijesti određene zajednice. Održan je i susret s članovima Udruge za osobe s invaliditetom iz Labina, te su saslušane potrebe i nedostatci s kojima se osobe s invaliditetom danas susreću.

„Današnji dan prigoda je da svi zajedno osvijestimo potrebe osoba s invaliditetom, ali Grad Labin kroz cjelogodišnje djelovanje potiče projekte i rad ustanova koje našim sugrađanima s teškoćama pomažu, i to će nastaviti i u budućnosti“ – izjavio je Valter Glavičić

Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili su Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Povijest ovog Međunarodnog dana seže još u 1956. godinu kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća koja je ostala zapamćena kao nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. Naime, cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

međunarodni dan osoba s invaliditetom osobe s invaliditetom centar za inkluziju centar liče faraguna