Obilježen Europski tjedan programiranja u SŠMB-u

Obilježen Europski tjedan programiranja u SŠMB-u

15.11.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U Srednjoj  školi Mate Blažine Labin tjedan programiranja su s učenicima je obilježen na satovima Informatike i Eksperimentalne fizike.

Profesorica Laura Kokot je obilježila Europe Code Week na satu Informatike sa sedam učenika njezine grupe 1.f razreda opće gimnazije. Cilj aktivnosti je bilo predstavljanje vizualnog programskog okruženja za izradu mobilnih aplikacija - MIT App Inventor.

Učenici su se upoznali s alatom  MIT App lnventor i njegovim pokretanjem, dijelovima koda (code blocks) i njihovim korištenjem u strukturi aplikacije. Nakon uvodnog predstavljanja učenici su kreirali svoju prvu jednostavnu aplikaciju umetanjem osnovnih komponenti, a zatim su aplikaciju i testirali.

S obzirom da je ova aktivnost uvod u programski jezik temeljen na blokovima, učenicima nije bilo potrebno prethodno znanje iz programiranja.

Profesor Nedeljko Mandić je tjedan programiranja obilježio s učenicima  četvrtih razreda opće gimnazije koji slušaju fakultativni predmet Eksperimentalna fizika (ta nastava se mora zbog epidemioloških mjera održavati on line).

Svaki učenik je dobio  zadatak da napiše   program (u pseudo jeziku ili programskom jeziku) kojim će riješiti odabrani fizikalni problem odnosno zadatak.  Time su učenici  povezali znanja stečena iz fizike s programiranjem.

Događanja su prijavljena na Code Week karti događanja.  Ukupno je ove godine registrirano 69916 događanja širom Europe, a priključile su se i mnoge države izvan Europe.  Na rang listi  broja događanja po državama (u odnosu na broj stanovnika) Hrvatska se s 1004 događaja nalazi na 8 mjestu. Ukupno je tjedan programiranja obilježen u 83 države.

Obilježavanje tjedna programiranja je bila jedna od aktivnosti u Otvorenom masovnom obrazovnom tečaju (MOOC) „EU Code Week Deep Dive MOOC 2020“ koji je u organizaciji European SchoolNet Academy  trajao od 16. rujna do 30. listopada 2030.  Tečaj su završili profesori Laura Kokot i Nedeljko Mandić.

(Tekst: Laura Kokot i Nedeljko Mandić)

srednja škola mate blažine labin tjedan programiranja matematika eksperimentalna fizika nedeljko mandić laura kokot