Obilježen 180. rođendan velike labinske revolucionarke, pjesnikinje i učiteljice Giuseppine Martinuzzi

Obilježen 180. rođendan velike labinske revolucionarke, pjesnikinje i učiteljice Giuseppine Martinuzzi

14.2.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Prigodnom komemoracijom na Gradskom groblju danas je obilježen 180. rođendan velike labinske revolucionarke, pjesnikinje i učiteljice Giuseppine Martinuzzi.

 

Na njezinom grobnom spomeniku, koji je nadvišen jednim stupom od bijelog istarskog kamena s plamenom koji vječito treperi na vjetru, cvijeće su položili zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada, predsjednica Zajednice Talijana Daniela Mohorović te Tullio Vorano, predsjednik Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada Labina uz pratnju više članica i članova Zajednice Talijana, Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada Labina i Mješovitog pjevačkog zbora koji djeluje pri Zajednici Talijana, a koji također nosi ime ove velike Labinjanke.

 

Upravo je dio članova Mješovitog pjevačkog zbora Giuseppina Martinuzzi uveličao ovu komemoraciju prigodnom izvedbom skladbe „Bella Istriana mia“ kojim su odali počast Giuseppini Martinuzzi koja i dan danas, 180 godina nakon svog rođenja nadahnjuje, a vrijednosti za koje se ona zalagala za svog života i dalje baštinimo.

 

Valja naglasiti i kako povodom sto osamdesete godišnjice rođenja jedne od najistaknutijih osoba istarske povijesti i naše sugrađanke Gradska knjižnica Labin u suradnji s Narodnim muzejom Labin organizira izložbu „Giuseppini Martinuzzi u čast“ koja je u Gradskoj knjižnici Labin otvorena do 21. veljače 2024.

giuseppina martinuzzi polaganje vijenaca gradsko groblje labin