Obilježavanje osnutka 119. brigade HV-a

Obilježavanje osnutka 119. brigade HV-a

2.9.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom Dana obilježavanja 17. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske 07. rujna 1991. godine, delegacija Grada Labina i općina Labinšćine, te Udruga proisteklih iz Domovinskog rata položiti će vijenac na spomenik palim žrtvama na Središnji križ na Gradskom groblju Labin.

Polaganje je zakazano za četvrtak, 04. rujna 2008. godine u 10:00 sati. Nakon polaganja vijenca održati će se prijem kod labinskog gradonačelnika s početkom u 11:00 sati u prostorijama Grada.

 

Iz Glasa Istre:

Prije gotovo 17 godina, u burnom razdoblju stvaranja suverene Hrvatske države te početkom Domovinskog rata, po nalogu tadašnjeg Zapovjedništva Zbora narodne garde uz pomoć kadra iz nekadašnje brigade teritorijalne obrane »Joakim Rakovac« osnovana je 119. brigada HV-a u kojoj su mobilizirani ljudi iz gotovo cijele Istre. Naime, 7. rujna 1991. godine službeni je datum osnutka te brigade koja je imala svoje bojne u Puli, Rovinju, Poreču, Labinu, Pazinu i Umagu, a u ljeto 1995. godine u sastavu brigade ustrojena je i raketno-topnička divizija koja se popunjavala na području Buzeta.


Brigada je u početku preuzimala i razminiravala vojarne bivše JNA te mobilizirala i osposobljavala vojnike za odlazak na ličko ratište, gdje su u većem broju krenuli u siječnju 1992. godine.


- Izvidnici, veza, inženjerija, logistika te 1. bojna 119. brigade upućeni su u Liku gdje su trebali preuzeti crtu obrane oko Brinja i Letinca, odnosno na potezu Glavace - Dabar. Prilikom preuzimanja položaja 30. siječnja te godine 3. satnija upala je u neprijateljsku zasjedu i tada su poginuli Tomislav Brstilo iz 119. brigade, jedan pripadnik 11. brigade HV-a te je ranjeno više vojnika. Prilikom razminiranja pulske zrakoplovne baze, 10. listopada 1991., poginuli su Dušan Bulešić i Marijan Vinković te još dvojica pripadnika MUP-a, ispričao je brigadir Marijan Mužinić, nekadašnji zapovjednik 119. brigade.


Nakon prvog tragičnog događaja na ličkom ratištu brigada je preuzela položaje u Otočcu i Ramljanima, nakon čega su 1. i 2. satnija preuzele crtu obrane na području sela Sinac. Od siječnja do travnja 1994. godine rovinjska 2. bojna sudjelovala je u držanju crte bojišnice kod Gospića.
Brigada je u punom sastavu mobilizirana 2. kolovoza 1995. godine u vojno-redarstvenoj akciji »Oluja« kad je s 1. gardijskom brigadom »Tigrovi« na glavnom pravcu napadala neprijateljske položaje u Križ Polju, Saborskom, Plitvicama, Rakovici i Tržačkoj Kašteli. Na posljednjoj stanici, kao prva postrojba HV-a, 119. brigada izbila je na državnu granicu te je bez ljudskih gubitaka uspostavila kontakt s petim korpusom Armije BiH.


- Kroz 119. brigadu prošlo je preko 6,5 tisuća građana iz cijele Istre i ona je bila prva veća organizirana postrojba ovih krajeva. Njeni pripadnici sudjelovali su u raznim operacijama na ličkoj bojišnici te je brigada poslužila kao jezgra za stvaranje drugih postrojbi u Istri, kao što su mornaričko Zapovjedništvo za sjeverni Jadran, Zrakoplovna baza Pula, 35. inženjersko-pontonska bojna te kao potpora osnivanju 154. brigade HV-a. Postrojba je preustrojem Hrvatske vojske ugašena 2000. godine, a Grad Pula obilježio je njeno postojanje davanjem njenog imena ulici na rivi, zbog čega ćemo im vječno biti zahvalni, rekao je brigadir Cvjetko Vretenar, nekadašnji zapovjednik 1. pulske bojne 119. brigade.

 

Brigada i dalje živi kroz sjećanja, druženje i sport

Iako je službeno ugašena prije osam godina, 119. brigada i njeni pripadnici danas aktivno djeluju u sklopu županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koja trenutno okuplja 2,3 tisuće članova iz cijele Istre. Samo u njenoj pulskoj podružnici djeluju 474 člana koji se svakog četvrtka okupljaju u prostorijama Centra za branitelje u Ulici Bartolomeo dei Vitrei, preko puta starog rodilišta.
- Udruga komemoracijama, sastancima i aktivnostima danas čuva sjećanje i održava tradiciju 119. brigade. U povodu obilježavanja 17. godišnjice svečano ćemo otvoriti spomen-sobu u kojoj će biti pohranjene sve uspomene na ratni put i poginule suborce. Naša Udruga danas sudjeluje i na raznim sportskim natjecanjima za veterane, provodimo i socijalne programe za branitelje i pomažemo im u ostvarivanju njihovih prava i rješavanju statusnih pitanja. Naime, događalo se da mnogi branitelji nisu bili upisani u registar te nisu stoga mogli ostvariti prava na kupnju udjela u državnim poduzećima, a pomogli smo i braniteljima na Valovinama i onima u poznatoj zgradi u Valturskoj ulici. Naša Udruga potpuno je apolitična i odlično surađuje s lokalnim vlastima, udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te Savezom antifašističkih boraca s kojima održavamo redovita natjecanja u briškuli i trešeti, šahu i boćanju, zaključio je Mužinić.

Brigada i danas čuva uspomenu na sedam poginulih pripadnika koji su dali živote za domovinu. Uz Tomislava Brstila, Dušana Bulešića i Marijana Vinkovića, to su Damir Meaški, Nenad Kalčić, Bajra Draginović i Slavko Cindrić.

Davor LIPLJAN

 

Svi zapovjednici 119. brigade

Prvi zapovjednik 119. brigade bio je brigadir Branko Bošnjak, a za načelnika stožera postavljen je brigadir Marijan Mužinić. Nakon Bošnjaka, ulogu zapovjednika preuzima Mužinić, dok je ona zamjenika dodijeljena pukovniku Josipu Strugaru. Mužinića potom mijenja pukovnik Marko Ukušić, s načelnikom stožera satnikom Edijem Svichem i bojnikom Cvjetkom Vretenarom kao zamjenicima.

Pukovnik Mirko Vuković s Vretenarom vodio je postrojbu do preustroja, a dužnost zadnjeg zapovjednika prije službenog gašenja postrojbe dodijeljena je bojniku Robertu Fabrisu.

 

Foto:  Raketno-topnička divizija 119. brigade tijekom vojno-redarstvene operacije ''Oluja'' , Glas Istre

 

 

119.brigada HV Domovinski rat obljetnica Centralni križ