Obilježavanje Dana sindroma Down

Obilježavanje Dana sindroma Down

20.3.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Down-ov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutstvom jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća. Kromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma. Oni prenose sve nasljedne karakteristike. Na svakom kromosomu nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u formi DNA. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj stanici se nalaze 23 para (46 kromosoma ukupno). U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca.

 

Uzrok Down-ovog sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar, prof. Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu se nalazilo 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma.

 

Takav poremećaj nalazi se kod svakog čovjeka s Down-ovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti. ''''Sindrom'''' je naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika, a ime ''''Down'''' potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaja. Ljudi s Down-ovim sindromom imaju određen stupanj poremećaja u razvoju (mentalni hendikep). Stupanj poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije poroda ustanoviti koji će stupanj poremećaja dijete kasnije imati.

 

Učenici i djelatnici Centra Liče Faraguna su se pridružili obilježavanju  Dana sindroma Down koji se službeno obilježava 21. ožujka. Veselju nije bilo kraja dok su birali i oblačili različite čarape.

 

 

downov sindrom