Obavijest: poljoprivrednici požurite - traženje poticaja do 15. svibnja

Obavijest: poljoprivrednici požurite - traženje poticaja do 15. svibnja

3.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Poljoprivrednici trebaju požuriti sa predajom zahtjeva za poticaje jer rok istječe 15. svibnja. Riječ je o državnim poticajima za biljnu proizvodnju čiji su se zahtjevi počeli zaprimati s 1. ožujkom. Ovogodišnja je novost da se prijava može dostaviti sve do 9. lipnja, ali se u tom slučaju poticaji umanjuju za jedan posto po danu, počevši od 15. svibnja.

Prijava se podnosi u regionalnim uredima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a u slučaju Puljštine to je u Splitskoj broj 14. Poticaji se isplaćuju isključivo na žiro-račune pa podnositelj zahtjeva treba navesti i taj podatak.

Kad je riječ o maslinarima pravo na poticaje ostvaruju oni s najmanje 800 kilograma prerađenih maslina i minimalno 30 rodnih stabala. Odlukom ministra poljoprivrede poticaji su se umanjili za 40 posto. Tako se za litru maslinova ulja prodanog putem računa ostvaruje poticaj od šest kuna umjesto deset. Za kilogram prerađenih maslina ostvaruje se pravo na 0,63 umjesto dosadašnjih 0,75 kuna. (J. O. )

 

poljoprivredno zemljište vlasništvo državno vlasništvo gospodarstvo zemlja agronomija ratarstvo birokracija poticaji ratarstvo zemljište nekretnine