Novo ruho za povijesnu jezgru Pićna

Novo ruho za povijesnu jezgru Pićna

2.6.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Presijecanjem vrpce na drevnim gradskim vratima, uz zvuke roženica te u prisustvu načelnika Ivana Frankovića i župana Valtera Flega, u subotu je otvorena obnovljena starogradska jezgra Pićna. Uslijedila je zajednička šetnja uzvanika i brojnih građana nanovo popločanim starim dijelom grada uz stanku za kolače kod župnog stana, da bi se ceremonija okončala bogatim švedskim stolom na placu ispred općinske zgrade u sjeni 48-metarskog zvonika.

- Ovo je velik i značajan iskorak za stari grad Pićan, poručio je načelnik Franković te podsjetio prisutne da je izrada projektne dokumentacije počela 2008., a već iduće su ishodovane građevinske dozvole za odvodnju, vodoopskrbu, niskonaponsku mrežu, javnu rasvjetu, telekomunikacijsku i plinsku instalaciju.

- Odvodnju i 75 posto vodovodne mreže financirale su Hrvatske vode, HEP je za niskonaponsku mrežu nabavio materijal i spojio kabele, dok je građevinski dio financirala Istarska županija, a isto je dogovoreno s pulskom Plinarom i HT-om, kazao je načelnik i zaključio da je popločavanje javnih površina, koje je potrajalo 15 mjeseci, s 2,3 milijuna kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja te s 500 tisuća kuna Općina Pićan i Istarska županija.

- Budući da nam nisu poznati točni troškovi HEP-a, pulske Plinare i HT-a, teško nam je precizirati vrijednost cjelokupne investicije, no smatram da je u projekt obnove starogradske jezgre uloženo oko 10 milijuna kuna, kazao je Franković i zahvalio se svima koji su pridonijeli obnovi te građanima na strpljenju.

- Najveći dio hardvera je gotov, a sada se treba posvetiti softveru, odnosno sadržaju, poslužio se informatičkim rječnikom župan Flego, koji je kazao da je Pićan jedan od simbola Istre koji treba sačuvati. (A. DAGOSTIN)

pićan povijesna jezgra ivan franković flego