Novi urbani centar grada kroz veliku povijesnu priču gotovo svakog Labinjana

Novi urbani centar grada kroz veliku povijesnu priču gotovo svakog Labinjana

10.10.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon četrdeset godina sanjanja o dovršetku Spomenika rudaru borcu, započeti su radovi na ovom  simbolu velike prošlosti koja je izgradila Labin.

U samom središtu gradskih prometnica, Spomenik rudaru borcu, čiji su autori preminuli labinski kipar i slikar Quintino Bassani i rovinjski  arhitekta Berislav Iskra gotovo četrdeset godina čeka da se završi, a sada nakon toliko desetljeća i obnovi.

Podsjetimo kako se Grad Labin odlučio da se sredstva previđena za završetak spomenika planiraju kroz više proračunskih godina, odnosno kroz četiri godine, od 2022. do 2025. godine.  Procijenjena vrijednost radova za kompletan zahvat raspoređena su u dvije grupe. Jedna grupa obuhvaća građevinske radove a druga  dekorativnu i javnu rasvjetu. Građevinski radovi su procijenjeni na 4,980  milijuna kuna uvećano za PDV-e, a za dekorativnu i javnu rasvjetu 1,300 milijuna kuna uvećano za PDV-e. Okvirni sporazum je sklopljen sa dva ponuditelja za svaku grupu radova posebno, a potom se sklapaju  godišnji  ugovori.

Važno je naglasiti kako će započeti radovi kroz ovu godinu te sljedeću zapravo biti ona faza radova koja će urediti centralni dio spomenika, a sam završetak donijet će zasigurno jednu novu urbanu cjelinu i središte našeg grada kakvo i priliči Labinu uz predivan spomenik na rudarsku prošlost koja je zapravo dio gotovo svake labinske obitelji.

Valja spomenuti kako je nedavno gradonačelnik Glavičić istaknuo i da je u pripremi dokumentacija kojom se Grad Labin uskoro prijavljuje na najavljeni natječaj za financiranje faze radova koja se odnosi na dekorativnu i javnu rasvjetu u sklopu Interreg-a Slovenija - Hrvatska.

spomenik rudaru borcu labin grad labin quintino bassani berislav iskra obnova