Novi udar na standard: od ponoći raste cijena benzina, ali i kamate

Novi udar na standard: od ponoći raste cijena benzina, ali i kamate

8.6.2009. // HRT // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Loša vijest za sve korisnike kredita Zagrebačke banke, a takvih je među zaduženim građanima oko 25 posto. Od 1. srpnja naša najveća banka povećava kamate na kredite od 0,6 do jednoga postotnog boda. U prijevodu - svakom četvrtom građaninu koji ima kredit od idućeg će mjeseca stizati veće rate i za po nekoliko stotina kuna.

To će povećati mjesečnu ratu za prosječni stambeni kredit za oko 150 kuna, a kod gotovinskih i autokredita od 15 do 80  kuna. U Zabi tvrde kako je riječ o prvoj korekciji kamatnih stopa na postojeće kredite građanima od početka 2008. godine te da ove godine ne očekuju dodatne promjene.

Kamatne stope kod stambenih kredita porast će u prosjeku za 0,6 posto, dok će za ostale vrste kredita, odnosno gotovinske, potrošačke i autokredite, kamatne stope biti u prosjeku veće za jedan posto.

Za studentske i umirovljeničke kredite kamatne se stope ne mijenjaju.


Cijene nafte na svjetskim tržištima padaju, Ina diže cijene goriva

Nemamo dobru vijest ni za vozače. Kako neslužbeno doznajemo Ina, a onda u pravilu i svi ostali distributeri, od ponoći će podići cijene goriva.  Neslužbeno se doznaje da će benziska goriva poskupjeti za dva posto, a dizelska goriva za tri posto. 

Nova cijena supera 95 iznosit će 7,54 kune (stara cijena 7,39 kn), eurosupera 95 7,96 kuna (stara 7,54 kn) , super plusa 98 7,76 kuna (stara 7,60).

Dizel će poskupjeti na 6,68 kuna (stara cijena 6,44 kn), a eurodizel 6,82 kune (stara cijena 6,64).

Plavi dizel od ponoći će koštati 3,71 kunu (stara cijena 3,47 kn), a loživo ulje 4,11 kuna (stara 3,88 kn).

Cijene naftnih derivata na hrvatskom se tržištu mogu korigirati svaka dva tjedna, a promjena maloprodajnih cijena ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara.

Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima pale su ispod 67 dolara za barel nakon što je su se popele na najviše razine u posljednjih sedam mjeseci, iznad 70 dolara. Da vrijednost dolara u posljednje vrijeme nije pala, poskupljenje goriva bilo bi još i veće.

ina krediti nafta benzin cijena skupoća eurosuper 95