Novi stari Labin

Novi stari Labin

9.10.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Stambeno-poslovna zgrada, koja se i tijekom ljetnih turističkih mjeseci, kada u skladu s gradskom odlukom to nije dozvoljeno, gradila u Ulici svete Katarine u starom gradu, svoju pozornost, a i negodovanje dijela mještana, izaziva svojim ogromnim dimenzijama.

Dok za projektante i graditelje nema nikakvog razloga za negodovanje ili narušavanje graditeljske tradicije starog grada zbog dimenzija zgrade, pogotovo što se ona podiže izvan starogradske jezgre, mišljenja ostalih, uključujući i konzervatora, su dosta podijeljena.

I dok rasprave traju, uključujući i one koji se odnose na visinu stambeno-poslovne zgrade, koja se podiže na mjestu nesuđene prve javne garaže u Istri, valja podsjetiti da su se prije petnaestak godina vodile vrlo oštre rasprave u ondašnjoj Općinskoj skupštini, kada je na mala vrata upaljeno zeleno svijetlo za podizanje treće etaže ondašnjih zgrada.

Uz dosta uvjerljivo tumačenje da se iznuđenom visinom ne poštuje starogradska graditeljska baština. Umjesto komentara sadašnjeg izgleda Ulice svete Katarine, koja će dobiti drugačiju vizuru dovršetkom najnovije zgrade, investitor koje je tvrtka DE CONTE, a projektant arhitekt Slavko Batelić, današnji snimak te ulice uspoređujemo s onim od sredine 1937. godine. Sve do prije dvadesetak godina na tom je mjestu postojala crkvica svete Katarine, po kojoj je ta starogradska četvrt dobila i ime, a onda je srušena nakon urušavanja cijele ulice ispod koje se intenzivno kopao ugljen sve do sredine šezdesetih šproteklog stoljeća.

Ako je vjerovati onoj narodnoj da je zlo rušiti crkve, onda će biti još dosta problema oko dovršetka stambeno-poslovne zgrade, koja još uvijek nema postavljenu zakonom propisanu ploču o građevinskoj dozvoli, ulagaču i drugim podacima. (MM)

Labin Slavko Batelić stari grad kulturna baština građevinska dozvola urbanistički plan De Conte d.o.o građenje Uliva Svete Katarine