Novi Proračun Grada Labina je siguran, stabilan i izvediv

Novi Proračun Grada Labina je siguran, stabilan i izvediv

27.11.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina prilikom donošenja rebalansa proračuna za ovu godinu i prvog čitanja novog proračuna, gradonačelnik Glavičić prisutnima se obratio i zahvalio na dobroj suradnji.


Istaknuo je kako svi skupa možemo biti ponosni na ovaj rebalans te da je netko istog ponudio u ožujku i travnju kada su predviđanja bila jako loša, zasigurno bi ga svatko normalan prihvatio.


„Na kraju, možemo reći i biti ponosni da je drugi rebalans zapravo kozmetičke naravi, odnosno svaki je dio Proračuna bio toliko realno isplaniran te smanjenja nisu značajna, osim onih koje su napravljena zbog realnih potreba prebacivanja investicije Doma za starije na sam početak iduće godine. Čestitam svima koji su svojom ozbiljnošću doveli do toga da je gradski proračun posložen na pravi način“ – istaknuo je Glavičić.


Glavičić je posebno podsjetio i na pet mjera pomoći koje je Grad Labin uputio prema gospodarstvenicima, koje je na kraju krajeva i nešto povećalo troškove, što se na izniveliralo kroz smanjenje plaće gradonačelniku i zamjenicima, naknada gradskim vijećnicima, smanjivanjem plaća zaposlenicima gradske uprave, ukidanjem reprezentacije i službenih putovanja, kao i naknada za medije…


Napomenuo je i kako se vrlo malo planiranih aktivnosti ove godine odgodilo i prebacilo u sljedeću te je posebno istaknuo Mehanizam za oporavak i otpornost EU-a koji bi trebao krenut u travnju iduće godine. Grad je kroz Županiju ovdje kandidirao projekte dodatne pomoći za izgradnju Doma za starije i rekonstrukcije gradskog kina. Kao treći prijedlog gradova i Županije je i najveći prioritet, a to je digitalizacija javne uprave za koju je uvjeren kako će obilježiti iduću godinu kada će gradska uprava biti u potpunosti usklađena s digitalnim procesima.


„Sigurno je da je teško, teško će i biti, no to nam neće i ne može biti izlika ni opravdanje. Svim svojim suradnicima, ali i vama dragi vijećnici poručujem da se moramo prilagoditi danim uvjetima i napraviti ono što od nas očekuju naši sugrađani. Primjer je ožujak ove godine kada je trebalo imati hrabrosti i potpisati ugovor za izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni Vinež, no ta je naša hrabrost rezultirala time da tamo sada radi jedna nova, moderna tvornica koja sada zapošljava četrdesetak ljudi, a uskoro će zapošljavati više od 150 ljudi. Ovdje i sada, mogu reći kako će planom proračuna za 2021. u Poslovnu zonu Vinež biti uloženo još 1,7 milijuna kuna kojim dovršavamo opremanje njezinog zapadnog krila, ali i kamo nam dolazi jedna nova tvornica koja donosi i nova zapošljavanja. Naime, tvrtka Carel planira izgraditi još jednu novu tvornicu na 5000 kvadrata koja bi u konačnici trebala zapošljavati preko 200 radnika. Takva nam gospodarska aktivnost osigurava da i u otežanim uvjetima, poput ove godine kada nam je sezona bili na trećini svoje uobičajene dobiti, „preplivamo“ godinu bez značajnijih ožiljaka“ – istaknuo je gradonačelnik Glavičić


Novi Proračun je siguran, stabilan i izvediv


Osvrćući se na nacrt novog Proračuna, Gradonačelnik je istaknuo da će se kroz isti izgraditi Dom za starije u velikoj mjeri, mnogo se radi na prometnicama, a posebno se ulaže i u proslavu 100. obljetnice Labinske republike za koju napominje, govorit će se van okvira Labina i Istre. Pokrovitelj ovog događaja je i predsjednik Zoran Milanović.


Radovi na Krvovoj placi već su započeli i sve će biti gotovi do 2. ožujka, a ova obljetnica bit će obilježena dostojno., a do istog će datuma i labinski Šoht biti dostojanstveno osvijetljen.


Radovi na prometnici kroz Kapelicu vrijedni 5,5 milijuna kuna koje Grad provodi u suradnji sa ŽUC-om u punom su jeku, a iduće godine započinju radovi i u Istarskoj ulici, glavnoj ulici kroz naselje Kature.


Simbol grada, Šoht dobit će kvalitetnu rasvjetu, a obnavlja se i Topla veza kao spoj Lamparne i Šohta. Mnogo se ulaže u industrijsku baštinu i nastavak priče oko realizacije projekta podzemnog grada te će se iduće godine napraviti i projekt lifta za ulazak u okno Labin glavni projekt rekonstrukcije krovišta Velikog kupatila.


Ulaže se u sva naselja grada, a posebno je istaknuto i to da se najvjerojatnije već na idućem vijeću za dvadesetak dana donosi novi UPU Rapca što znači da se ide prema arhitektonskom natječaju za uređenje centra Rapca, odnosno rive, a nedavno je i dobivena građevinska dozvola za lukobran.


Za socijalne programe neće se smanjivat vrijednosti, a kroz stalni kontakt s gospodarstvenicima, i onim velikim ali i najmanjim nastoji se, koliko je to u ingerenciji Grada, svima i pomoći.


Nakon ogromnih ulaganja u sportsku infrastrukturu (atletska staza, sportski centar, boćarska dvorana) u Labinu sljedeće godine izrađuju glavni projekt pomoćnog nogometnog terena s umjetnom travom u naselju Vinež kojeg planiraju izgraditi tijekom 2022. i 2023. a čime bi zaokružili priču s kvalitetnom sportskom infrastrukturom.


Gradonačelnik je najavio i izradu nove strategije razvoja Grada Labina od 2021. do 2025.


„Mislim da smo pokazali kako smo oni koji predvode, koji slijepo ne slijede te koji imaju snage za postavljanje novih smjernica. Nakon priznanja za najbolji grad za mlade dvije godine za redom i top 5 u kategoriji Smart City, mislim da je Labin pokazao kako je spreman za ovaj iskorak za koji treba imati hrabrosti, znanja i zajedništva. Na dobrom smo putu i nećemo stati. Ona stara kaže kako se na muci poznaju junaci, a mi smo zajedništvom pokazali da kad je najteže, možemo najviše. Ovaj je proračun takav da nudi jasan naglasak razvoja malog grada po veličini, ali grada velikog srca. Hvala vam svima.“ – zaključio je gradonačelnik Valter Glavičić


Prijedlog proračuna za 2021. Grada Labina težak je 128 milijuna kuna, a brojni projekti poput gradskog kina, lukobrana, doma za starije i mnogih drugih iduće će proračunsko razdoblje zasigurno obilježiti u velikom stilu.


proračun grad labin sjednica gradsko vijeće