Novi Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata stupio na snagu 9. rujna: tjedno mijenjanje cijena za 3,5%

Novi Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata stupio na snagu 9. rujna: tjedno mijenjanje cijena za 3,5%

11.9.2009. // HRT // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Maloprodajne cijene naftnih derivata od idućeg će se tjedna korigirati svaki tjedan, a neće moći odjednom rasti ili padati za više od 3,5 posto, utvrđeno je novim Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata.

Novi je Pravilnik ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec donio 3. rujna, a objavljen je u posljednjem broju Narodnih novina (broj 107) s nadnevkom 9. rujna i s tim je danom stupio na snagu. "Time je realizirana najava da će se prijeći na tjednu korekciju cijena naftnih derivata i da promjena odjednom neće moći biti veća, ili manja od 3,5 posto, a u slučaju kada bi bilo moguće smanjenje ili povećanje cijene veće od 3,5 posto razlika će se razdijeliti u idućim obračunskim razdobljima", izjavio je za Hinu glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Mazal. S obzirom da je novi Pravilnik stupio na snagu danom objave u Narodnim novinama, nova će se korekcija cijena po njegovim odredbama provesti početkom idućeg tjedna.

 

Dan primjene novih cijena je ponoć s ponedjeljka na utorak, odnosno, kako utvrđuje Pravilnik, utorak u 0,01 sat. Dan za obračun prodajnih cijena naftnih derivata je posljednji radni dan koji prethodi danu promjene. I prema novom Pravilniku, formula za korekciju i nadalje ponajviše ovisi o prosječnoj srednjoj cijeni naftnih derivata na mediteranskom tržištu i kretanju tečaja dolara.

 

Kao i do sada, prije primjene novih cijena pravne i fizičke osobe koje se bave proizvodnjom i/ili uvozom naftnih derivata i/ili trgovinom na malo naftnim derivatima, morat će Ministarstvu gospodarstva dostaviti prosječnu cijenu naftnih derivata objavljenih u Platt''s European Marketscan na paritetu CIF Med (Genova/Lavera), prosječna prodajni tečaj dolara za devize kod HNB-a, kompletan obračun s podlogom za promjenu prodajnih cijena i odluku o prodajnim cijenama koje će se primjenjivati u narednih tjedan dana.

benzin cijena naftni derivati energetici cijena goriva INA tržište eurosuper 95 dizel