Nove cijene: Od 1. srpnja 2014. padaju cijene roaminga u EU, 2015. godine potpuno ukidanje

Nove cijene: Od 1. srpnja 2014. padaju cijene roaminga u EU, 2015. godine potpuno ukidanje

17.6.2014. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od 1. srpnja znatno padaju cijene roaminga u Europi.
 
Prema propisanim cijenama koje stupaju na snagu početkom srpnja, korisnici mobilnih usluga plaćat će maksimalno 0,20 eura za megabajt podatkovnog prometa.
 
Za odlazne pozive naplaćivat će se najviše 0,19 eura po minuti, dok je maksimalna cijena za primljene pozive 0,05 eura. Za SMS poruke maksimum je 0,06 eura.
 
Po prelasku unutarnje granice EU-a mobilni vas operater mora tekstnom porukom obavijestiti o cijenema odlaznih i dolaznih poziva, tekstnih poruka i korištenja internetom (preuzimanje podataka) u državi članici u koju ste upravo ušli.
 
Kako bi korisnici bili zaštićeni od prevelikih računa za prijenos podataka u roamingu, količina podataka preuzetih putem mobilnog uređaja u cijelom je svijetu ograničena na 50 EUR (ili u protuvrijednosti u drugoj valuti), osim ako s mobilnim operaterom dogovorite drugo ograničenje. Kada dosegnete 80 % tog ograničenja, dobit ćete upozorenje.
 
To je samo korak do potpunog ukidanja romaniga koje stupa na snagu sljedeće godine.
 
Naime, Europski parlament je u travnju izglasao potpuno ukidanje roamniga.
 
Od 15. prosinca 2015. zvanje i slanje poruka mobilnim telefonom trebalo bi koštati u drugim državama članicama Europske unije jednako kao što košta doma.
 
 

roaming operateri komunikacija telekomunikacija mobiteli mobilni operateri eu cijene potrošači