Nova usluga Fine za ''iznajmljivače paušaliste''

Nova usluga Fine za ''iznajmljivače paušaliste''

17.2.2015. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Malim iznajmljivačima paušalistima, koji koriste usluge posredovanja stranih agencija i portala, od ožujka će na raspolaganju biti nova usluga Financijske agencije (Fina) koja će im pri plaćanju PDV-a znatno olakšati poslovanje, pojačati učinkovitost i smanjiti administraciju, istaknuli su u utorak predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Fine na brifingu za novinare.

Riječ je o usluzi izrade i slanja obrazaca PDV-a u sustav ePorezna, koja omogućuje da iznajmljivač paušalist plati PDV na proviziju za usluge inozemnih posrednika uz minimalnu proceduru i trošak, pri čemu bi Fina, koja bi s korisnikom sklopila punomoć, za njega obavljala izradu i slanja obrasca o PDV-u u sustav ePorezne. Naime, svi mali iznajmljivači od ulaska Hrvatske u EU dužni su platiti PDV na usluge posredovanja stranih agencija po stopi od 25 posto. Dosadašnja iskustva pak pokazala su velike razlike u postupanju posrednika, od neispravno ispostavljenih računa do njihova potpunog izostanka. Stoga se novom uslugom želi olakšati poslovanje i smanjiti komplicirana administracija, kazao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher. U Hrvatskoj je, kako je naveo, oko 60 tisuća malih iznajmljivača s više od 500 tisuća kreveta, koji ostvaruju 22 milijuna noćenja ili 35 posto ukupnih noćenja. Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić Jurić kazala je kako se na ovaj način olakšava onima koji nisu vični internetu ili ne žele poslovati preko interneta, ali koriste usluge inozemnih agencija, da to vrlo jednostavno obave na šalteru Fine. Od 60 tisuća registriranih iznajmljivača paušalista procjenjuje se da bar jedna trećina posluje preko interneta.

Ta jedna trećina sigurno radi puno veći udio u prihodima, procjenjujemo da se radi o nekakvih 120 do 150 milijuna kuna poreza koji sad ima jedan drugačiji kanal na koji može doći u državni proračun, rekla je Krešić Jurić. Voditeljica Centra usluga za građane i malo i srednje poduzetništvo Fine Vera Fistrić je istaknula kako Fina od ožujka omogućuje kompletan paket usluga koji će iznajmljivačima paušalistima olakšati plaćanje obveze PDV-a kada koriste usluge stranih agencija. Oni, kako je objasnila, u pet koraka mogu obaviti sve svoje obveze. Moraju zatražiti od svoje nadležne Porezne uprave PDV identifikacijski broj, moraju doći u Finu i potpisati punomoć kojom Finu ovlašćuju da u njihovo ime šalje te obrasce u sustav ePorezna, potpisati ugovor s Finom, donijeti račune svaki mjesec kada su koristili usluge stranih agencija, a o svemu ostalom brigu vodi Fina. Sve to skupa Fina će za njih obavljati po cijeni od 50-tak kuna mjesečno, kazala je Fistrić. Iznajmljivači moraju voditi brigu da do kraja mjeseca uplate PDV na račun državnog proračuna i moraju čuvati dokumentaciju koju im Fina šalje. (Hina)

 

 

fina iznajmljivači paušal porez pdv