Nova, trajna posveta rudarstvu u našem gradu

Nova, trajna posveta rudarstvu u našem gradu

22.12.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon što je nedavno prostor kraj Gradske knjižnice Labin, odnosno plato ispred Lamparne pretvoren u pješačku zonu te je postavljeno ukupno pet stupića i time je prostor oslobođen od vozila završeno je i postavljanje deset interpretacijskih panoa kao posveta rudarstvu, ali i priča o sto godina rudarske pobune poznate kao "Labinska republika“, na četiri jezika.

Prošlog tjedna, nakon izvršenih nužnih popravaka na lokaciju u blizini postavljenih panoa preseljena je  instalacija „Vječna rudarska vatra“ autora Krešimira Farkaša. Slijedi i zamjena postojećeg banera na Velikom kupatilu na kojem je prikazana kronologija događaja vezanih uz revitalizaciju i valorizaciju rudarske baštine na području Grada Labina, s blagim redizajnom, odnosno dodatkom i kronologije posljednjih deset godina s naglaskom na nedavnu rekonstrukciju Šohta u sklopu projekta MINE TOUR.

U sklopu projekta opremit će se i rudarsko pop up kino u sklopu Gradske knjižnice Labin u gdje će se prikazivati filmovi s rudarskom tematikom.

Na samom Pjacalu, neposredno uz najvidljiviji simbol industrijske baštine Labina - nedavno obnovljeni Šoht – u prostoru „tople veze“ koja je integralni dio rudarskog tornja, te unutar cjeline registriranog kulturnog dobra biti će uređen postav koji bi se sastojao od prostora za projekciju tematskih filmova, te interaktivnog monitora na kojem bi se za posjetitelje kroz specijaliziranu aplikaciju prikazivali sadržaji vezani uz povijest rudarskog tornja i njegovu obnovu, kroz cjeline poput povijesti rudarskog kompleksa, tehničkih podataka o tornju, dokumentiranog tijeka obnove Šohta, priče o projektu Podzemni grad i edukativno-zabavne igre.

Ova ulaganja realiziraju se u sklopu projekta Mine Tour sufinanciranog  iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska.

kova je nasa lamparna krešimir farkaš mine tour