Nova pravila: Operateri će korisnicima morati dekodirati mobitele

Nova pravila: Operateri će korisnicima morati dekodirati mobitele

20.12.2011. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Nakon što nekom korisniku istekne obavezni ugovor, operater mu mora ''otključati'' mobitel. Usto, ubuduće operateri ne bi smjeli, bez odobrenja korisnika, uključivati razne usluge, poput govorne pošte.

To su nova pravila koja su skupljena u dokument koji se službeno zove Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga. Donijelo ga je Vijeće Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) 15. prosinca, nakon održane javne rasprave. Na snagu bi trebao stupiti osam dana nakon objave u Narodnim novinama, potvrdili su u HAKOM-u, koji se u ponedjeljak oglasio tek šturim priopćenjem.

iPhone na otključavanje


"Najzanimljivija je novost obveza operatera da nakon isteka obveznog trajanja pretplatničkog ugovora mora besplatno otključati uređaj kako bi omogućio njegovo korištenje u svim mrežama, a prepaid korisnicima uređaj moraju otključati nakon 12 mjeseci. Većinu uređaja mnogi su uz naknadu otključavali i bez operatera, no poseban problem imali su korisnici iPhonea, čije otključavanje nije jednostavno", kaže za Večernji list Đuro Lubura, čelnik potrošačke udruge Telekom.

Važna novost uvodi se i u oglašavanje brzina pristupa internetu. Operateri su uglavnom oglašavali teoretske, maksimalne brzine prijenosa podataka po principu "do 8 Mbps", iako ih dio korisnika nikada nije mogao ostvariti. Mobilni operateri, pak, oglašavali su najveće moguće brzine prijenosa podataka za određenu tehnologiju, iako brzina u bežičnim mrežama značajno pada s brojem aktivnih korisnika.

Prema novom pravilniku, objašnjava Lubura, uz najveće brzine operateri će morati oglašavati i minimalne, odnosno zajamčene brzine, dok će mobilni operateri kao najveću brzinu morati oglašavati realno ostvarive brzine. Na temelju toga će se moći uvažavati prigovori.

Potrošačka pravda


Iako bi početkom godine potrošačka "pravda''" trebala napokon zaživjeti, operateri će imati i dodatno vrijeme za prilagodbu. Bude li kao sa stavljanjem u praksu odredbi o raskidu ugovora (za koje više ne treba plaćati dodatne penale, nego tek ostvarene popuste), proteći će još devedeset dana za potpunu primjenu Pravilnika.

 

 

operateri mobilna telefonija mobiteli komunikacija HAKOM