Nova pravila o zimskoj opremi za sva motorna vozila

Nova pravila o zimskoj opremi za sva motorna vozila

13.12.2013. // IstraMet // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić donio je Odluku o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj, kojom je vremenski utvrđena obaveza korištenja zimske opreme na pojedinim dionicama.

Prema Odluci objavljenoj u Narodnim novinama, 145/13 uporaba zimske opreme obavezna je u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja iduće godine na tzv. zimskim dionicama autocesta, državnih cesta i županijskih cesta, a “odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika”.

Do sada je zimska oprema u Hrvatskoj bila obavezna kad je kolnik bio pokriven snijegom ili kad je na kolniku poledica, a nije bila vezana za određene datume. Sada se to promijenilo.

U zimske dionice spadaju autocesta A1 od Zagreba do Maslenice, čitave dužine autoceste A2, A3, A4, A5 i A6. Ukupno je to 839,2 km autocesta. Pod zimske dionice ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji i Istarski ipsilon.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg.

Za vozače koji nemaju propisanu zimsku opremu kazna je 700 kuna

zimska oprema zima snijeg