Nižu se uspjesi labinskih srednjoškolaca

Nižu se uspjesi labinskih srednjoškolaca

15.3.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu održana je u subotu 13.3. još jedna popularna on line radionica iz kemije za srednjoškolce pod naslovom "Analizom pogodi koja je sol u vodi". U radionici je sudjelovalo sedamnaestero srednjoškolaca iz triju škola  sa svojim profesoricama kemije. Iz Srednje škole Mate Blažine Labin učenica Leonarda Giannini sa svojom profesoricom Oliverom Tadić, jedanaestero učenika iz  Srednje škole Viktorovac Sisak sa svojom profesoricom Gabrijelom  Balković, te petero učenika iz zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira  Preloga.

Radionicu iz ciklusa "Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja" zajedno  su izveli njezin autor doc. dr. sc. Tomislav Portada i njegov kolega  dr. sc. Zlatko Brkljača. Prema već uhodanom scenariju, radionica je započela uvodnom  prezentacijom u kojoj je dr. Portada polaznicima radionice objasnio  zadatak i pravila. Nakon toga učenici su se pojedinačno javljali i  interaktivno sudjelovali u raspravama i pokusima koje su pred kamerom  na Institutu Ruđer Bošković izvodili dr. Portada i dr. Brkljača.  

Zadatak polaznika bio je da na temelju pokusa i opažanja izvedu  zaključke o sastavu sedam zadanih vodenih otopina, pri čemu im je  rečeno da se u svakoj od sedam plastičnih bočica nalazi otopina jedne  od devet zadanih tvari.

U drugom, natjecateljskom dijelu radionice, postavljeni zadatak  najbolje je riješila Lea Meštrović, učenica Prirodoslovne škole  Vladimira Preloga. Lea je za svoj uspjeh nagrađena knjigom kemičara i  publicista Nenada Raosa "Mala škola pisanja".

Radionica je učenicima bila prilika da nauče nešto više od sadržaja  koji se uče u okviru redovne nastave kemije, kao i primjer kako raditi  interaktivnu nastavu s učenicima iz različitih razrednih odjeljenja, a  da se pritom ne prekrši nijedna od protuepidemijskih preporuka i  mjera. Učenicima se radionica svidjela, a voditelji su na kraju radionice najavili da će se slične aktivnosti nastaviti održavati i  ubuduće.

(Tekst i foto: Olivera Tadić)

Labinske srednjoškolke na Natjecanju iz hrvatskoga jezika na županijskoj razini U Poreču je 10.3. održano županijsko Natjecanje iz hrvatskoga jezika kojemu je pristupilo 67 učenika iz cijele Istre iz osnovnih i srednjih škola. Pozdravne riječi domaćina natjecanja „…Vi ste ono najbolje što Istra u ovom trenutku daje iz ovog područja..“ odražavaju uspjeh naših učenica koje su  usprkos pandemijskim nepogodama, uspjele održati živost, znanje i natjecateljski duh. Na županijsku razinu plasirale su se učenice Matea Hrelja, Alka Mileta i Elin Zenzerović koje pohađaju drugi razred opće gimnazije i Nikolina Pastorčić, učenica četvrtog razreda opće gimnazije s mentoricama Brankom Komljenović i Anom Paliskom.  Učenice su ostvarile pohvalan uspjeh, a  2. mjesto u svojoj kategoriji i nagradu osvojila je Elin Zenzerović (mentorica Ana Paliska).

natjecanje iz hrvatskog hrvatski jezik matea hrelja alka mileta elin zenzerović leonarda giannini