Nikad nije kasno naučiti raditi na komjuteru: Ta miš je za niš!

Nikad nije kasno naučiti raditi na komjuteru: Ta miš je za niš!

8.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

LABIN - Enter?! Koji enter? Gdje mi je ovo sada skočilo? Frcala su pitanja 11 polaznika informatičke radionice, redom gradskih vijećnika i članova komisija, dok su ukucavali www.ucimopodstaredane.hr. Zadatkom, koji neki novi klinci danas usvajaju malne i prije negoli slaganje prvih rečenica, profesor Eler Dobrić jučer je stavio na muke svoje učenike što, eto, umirovljeničke dane krate boreći se dvaput tjedno u Pučkom otvorenom učilištu s osnovama Windowsa, Worda, interneta i elektronske pošte.

Nikako da im se otvori željena web-stranica. Kriv je bio ili taj Google, ili taj dijakritički znak, ili pak taj vražji miš, stvarno je za nic.
Predavač Dobrić pojasnit će da je riječ o pravim početnicima kojima osnove, u okviru međunarodnog standarda ECDL, valja stići usaditi u 40 školskih sati, iako pravila nalažu duplo više. Ipak, hvali napredak svojih pulena, ma koliko ih godine pritom usporavale.
- Nakon 30 sati mogu, s obzirom na predznanje, biti zadovoljni. U početku ih je mučila tipkovnica, sada je već lakše. Treba se naučiti na to klikanje mišem, označavanje…, prenosi nam Dobrić.
Romano Černjul, jedan od hrabrih polaznika, kaže da se prijavio shvativši da je informatički nepismen pa ne može uživati u novim tehnologijama i »biti u toku«.

- Bio sam naučio pogledati si nešto na internetu, ali to je sve bilo zbrda-zdola. Sad idemo redom, sustavno. Već znamo program za pisanje i uređivanje teksta. Najteže mi je s brzinom tipkanja budući da sam dosad uvijek imao sekretaricu. Zadovoljan sam, mada bih trebao doma više vježbati. Jesu li mladi previše pred monitorima? Vjerojatno, trebali bi racionalnije koristiti vrijeme i više biti vani, u prirodi; uostalom, kompjuteri su sve brži, kazao nam je ovaj bivši voditelj gradskog odbora za prostorno planiranje i komunalne poslove.
Novopečeni informatičar Josip Štemberga, inače inženjer rudarstva, kompjuter vidi, kako reče, nasušnom potrebom svih generacija. Ne može se, veli, više naprijed bez »guglanja«.

- Vidim sina, dela mirakuli s kompjuterom. Treba mi taj Word, već znam i ubacivati slike u tekst, što prije nisam mogao ni zamisliti. To ću, kao vijećnik, ali i predsjednik boćarskog kluba, koristiti za izvješća. Najteže je bilo svladati tipkovnicu i sve te kućice, menije… Klikanje mi, za razliku od drugih, nije bilo strano. Usvojio sam ga igrajući doma na računalu karte i šah, kaže.

Eni Modrušan, koordinatorica udruge Labin - zdravi grad, poručuje da su inicirali radionicu želeći osposobiti starije građane za korištenje novog oblika komunikacije koji će se otvoriti kroz projekt E-grad.
- Taj će portal - nudeći sve informacije o gradskoj upravi te skidanje obrazaca, plaćanje računa i slično - olakšati i ubrzati birokraciju. Neke će se stvari, naime, uskoro moći obavljati i od doma, kaže Modrušan najavljujući »dizanje« prvog dijela portala potkraj mjeseca.
Ovog tjedna na ista će iskušenja i druga skupina, članovi udruga građana, a potom će, zbog velikog interesa, vrata radionice, koja se financira iz gradskog proračuna, biti otvorena i ostalim starijim građanima.

I. RADIĆ

učimo pod stare dane kompjutreri internet eler dobrić eni modrušan labin zdravi grad obrazovanje web windows operativni sistem učenje