Ni djeci besplatno liječenje estetskih anomalija zuba

Ni djeci besplatno liječenje estetskih anomalija zuba

10.7.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Višegodišnje čekanje na ortodontski aparat, koje je dosad trajalo i po pet, šest godina, od početka ove godine, kada je stupio na snagu novi Pravilnik o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja, značajno se skratilo, pa i prepolovilo. Sada se, napominju iz HZZO-a, na prvi ortodontski pregled u Istri čeka 173, a na početak terapije 368 dana. Na razini Hrvatske trenutno se na ortodontsku napravu u prosjeku čeka dvije godine, a prije donošenja Pravilnika tri do pet godina.

No, to ne znači da je HZZO iznebuha odlučio iskeširati novac i sklopiti ugovore s novim ortodontima (u Istri ih je svega pet, a u Zavodu smatraju da ih je dovoljno), kao što bi logika nalagala, nego je odlučio skratiti liste čekanja nauštrb pacijenata. Naime, spomenutim su pravilnikom utvrđene indikacije u ortodonciji, kao i anomalije za koje ortodontsku terapiju pokriva obvezno zdravstveno osiguranje. 

S liste usluga koje je dosad pokrivao Zavod otpada niz ortodontskih indikacija, onih tzv. estetske naravi, pa će pacijenti ubuduće iz vlastitog džepa za aparat obiju čeljusti morati izdvojiti i do - 2.000 eura.  

Pulska ortodontica Zvjezdana Hautz-Quaranta kaže da od ove godine, kada je uveden e-kalendar, pacijente na prvi pregled kod ortodonta naručuju stomatolozi putem e-uputnica. Kada su ortodonti sami upisivali pacijente, na pregled se čekalo u prosjeku deset dana.

- Budući da Pula već više godina ima problem manjka potrebnog broja ortodonata, a istovremeno nam HZZO limitira broj usluga, čekanje na ortodontsku terapiju je višegodišnje, napominje ona. Pacijent koji po kriterijima HZZO-a nema pravo na ortodontsku terapiju, dodaje, sam snosi trošak terapije, a cijena ovisi o mnogo elemenata, poput težine anomalije, dobi, a time i vrsti ortodontskog aparata koji se koristi u terapiji, tehnici koja se primjenjuje i vremenu trajanja.

Asja Legović, ortodontica iz Poreča, potvrdila nam je da od početka ove godine Zavod pokriva samo najteže anomalije. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

zubi djeca ortodont hzzo