Nezaposlenost na području Grada Labina raste

Nezaposlenost na području Grada Labina raste

15.1.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ukupan broj nezaposlenih u prosincu 2008. godine u  Gradu Labinu iznosio je 529 od čega je 61,2% nezaposlenih žena.  Po broju nezaposlenih osoba Grad Labin se nalazi na trećem mjestu iza Grada Pule i Grada Rovinja.

Nezaposlenost u Gradu Labinu u prosincu 2008. godine veća je za 2% u odnosu na nezaposlenosti u prosincu  2007. godine.

U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih u Gradu Labinu povećao se za 7,5%. Porast nezaposlenosti tijekom mjeseca prosinca bilježe sve Ispostave HZZ-a , a najviši porast bilježe  gradovi Umag, Poreč, Rovinj. Labinska  Ispostava Labin nalazi na četvrtom mjestu  sa porastom nezaposlenosti od 8,3 % u odnosu na mjesec studeni. Ukupan broj nezaposlenih za Ispostavu Labin iznosio je 909 od čega je 63% žena.

U strukturi nezaposlenih osoba prema razini obrazovanja najveći broj nezaposlenih 39,1%  ima srednju školu (III stupanj, KV i VKV) te 24,2% osnovnu školu. Fakultetski obrazovane osobe učestvuju u ukupnom broju nezaposlenih sa 3,9%.

Od ukupnog broja traženih radnika po djelatnostima (28 radnika), u prosincu,  u Ispostavi Labin, 60,7% potražuju hoteli i restorani,  10,7% javna uprava i obrana , obvezno socijalno osiguranje, 7,1 % potražuju  trgovine, prerađivačka industrija,obrazovanje, a 3,6%  poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge  i zdravstvena zaštita i socijalna skrb.

Tijekom prosinca  sa evidencije Ispostave Labin zaposleno je 40 radnika.  U prerađivačkoj industriji zaposleno je 35%, dok je 25% zaposleno u hotelima i restoranima, 15% u trgovini i poslovanju s nekretninama, preostali su zaposleni u građevinarstvu, obrazovanju i financijskom posredovanju.

nezaposlenost HZZ Labin povećanje nezaposlenosti gospodarstvo standard