Nezaposlenih u Istri sve više

Nezaposlenih u Istri sve više

17.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

 

Po Statistici on-line, pretraživoj bazi podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, novom projektu Vlade, u Istarskoj županiji trenutno su 8.994 nezaposlena. Na kraju studenog nezaposlenih je bilo 8.320, odnosno 674 osobe manje.

Ipak, malo ohrabruje podatak da je u prosincu 2010. bilo 270 Istrana više evidentiranih na zavodu nego istog mjeseca u 2011. godini, odnosno prije godinu dana bilo je 9.270 nezaposlenih.

Podsjetimo, najveći broj nezaposlenih u proteklih godinu dana u Istri je zabilježen u veljači 2011., kada ih je bilo čak 10.850. Što nas očekuje ove veljače, saznat ćemo uskoro. Po istoj statistici, iz evidencije nezaposlenih u proteklih mjesec dana izašle su 733 osobe, a u evidenciju Zavoda ušlo ih je dvaput više - 1.407. Poslodavci su pak na tržištu ponudili tek 360 radnih mjesta.

Inače, ova nova usluga HZZ-a, temeljena na elektroničkoj bazi podataka, sadrži statistiku o broju nezaposlenih i zapošljavanju od siječnja 2004. godine te će se, kako je to nedavno obećao novi ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, dva puta mjesečno osvježavati.

Podaci su podijeljeni u četiri osnovne skupine - registrirana nezaposlenost, ulasci u evidenciju nezaposlenih, izlasci iz evidencije nezaposlenih i prijavljena slobodna radna mjesta, a po potrebi mogu se doznati i informacije o pojedinim skupinama po dobi, spolu, vremenu provedenom na Zavodu...

Radi, ali ne dobiva plaću

Kako "dišu" živi ljudi, a ne brojevi, te koliko je danas teško naći posao pokušali smo doznati u ponedjeljak ispred pulske područne službe Zavoda za zapošljavanje porazgovaravši s nekolicinom Puljana koji su pregledavali oglase s ponuđenim radnim mjestima. Većina ih je nezaposlena, no bilo je i onih koji su došli vidjeti što se nudi jer žele promijeniti posao.

Jedan od njih, koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman za širu javnost, priznao nam je da svako toliko prođe pogledati što se nudi. Radi, kako veli, u jednoj privatnoj tvrtki koja se bavi građevinskim radovima. Radno mjesto želi promijeniti zato što sada ima, kako veli, puno posla, a primanja su neredovita.

- Da se radi puno pa na kraju mjeseca dobije plaća, onda je to jedna stvar. No mi radimo, a plaća nam stalno kasni, pa dobijemo po 500 kuna da preživimo mjesec. Gazda stalno obećava da će biti bolje, no to nikako da dođe. Po struci sam elektroinstalater pa tražim radno mjesto u skladu s time, poput domara u nekoj instituciji, hotelu ili slično, pa ako upali... vidjet ćemo, veli naš sugovornik. Na pitanje je li mislio potražiti neki posao u sezoni veli da nije, jer to opet nije rješenje "za stalno" a njemu upravo to treba - stalno radno mjesto, ali i plaća koja svaki mjesec stiže na račun.

Sezonci - potrošna roba

Ploču s ponudama pregledavao je i Vilim Butorac, nezaposleni konobar. Posla nema od prošlog travnja. Veli da bi radio bilo što pa je tako jučer odlučio javiti se na oglas kojim se traže zidari. Upitali smo ga zašto ne traži posao u struci.

- Zašto? Pa pogledajte oglase! Primjerice, ovim se traži zidar/zidarica. Tako je i s oglasima za konobare - traži se konobar ili konobarica. Što mislite, kakve su meni šanse? Pa svi će radije uzeti konobaricu, kao što nitko neće uzeti zidaricu, nego zidara. A i za njih se već traži iskustvo, koje ja, nažalost, nemam, rekao nam je Butorac.

Svoju sreću jučer je iskušala i Fani Grgorinić. Ne radi od početka kolovoza, a zadnji joj je posao bio onaj prodavačice u jednom kineskom dućanu.

- Radila sam dvije godine, skoro tri, i onda mi više nisu produžili ugovor, odnosno nisu me zaposlili za stalno. Na Zavodu sam imala pravo na naknadu tijekom tri mjeseca. Dobivala sam 75 posto plaće, nešto više od 1.700 kuna, rekla nam je Grgorinić. Završila je matematičko-informatičku gimnaziju, no nikada nije radila u struci, a najveći dio staža skupila je radeći kao prodavačica.

- Ovo nije prvi put da sam ostala bez posla, za radnog vijeka nekoliko sam puta to iskusila i nikada me nije bilo strah, novi bih posao uvijek brzo našla. No, mislim da je ovog puta drugačije, ne vidim baš neku perspektivu, navela je ova nezaposlena Puljanka. Žali se jer upravo bi sada, kada su djeca već velika, a zdravlje je još služi, mogla najviše dati, no za mnoge je poslodavce s 47 godina, nažalost, već "(pre)stara".

Na kraju nam je priznala da je razmišljala i o pokretanju nekog svojeg malog biznisa, poput kioska ili nečeg sličnog, no nema početni kapital.

- Postoje poticaji za samozapošljavanje, ali za sve je potreban početni kapital, a kako do njega kad nisam kreditno sposobna jer sam nezaposlena? Sve vam se to vrti u krug i kad jednom u njega upadnete teško je izvući se, a penzija je još jako daleko, zaključila je Grgorinić. (B. PETROVIĆ; snimio M. ANGELINI)
 
 
Na Labinštini 1,212 nezaposlenih
 
Što se tiče naših krajeva, zabilježeni su sljedeći podaci za prosinac: Labin 755 ( u prosincu 2010. godine taj broj je iznosio 753), Kršan 147 (163), Raša 177 (214), Sveta Nedelja 98 (95), Pićan 35 (36). Odnosno, ukupno 1,212 (1,261).
 
Dakle, nije bilo značajnijih promijena u odnosu na godinu dana prije, na Labinštini je svega 3,9% manje nezaposlenih. Najveći pad bilježi Raša, i to 17,3%.  

 

nezaposlenost HZZ Labin Raša Pican Sveta Nedelja Kršan trendovi