NEZAINTERESIRANA LABINŠTINA: Propao referendum o TE Plomin

NEZAINTERESIRANA LABINŠTINA: Propao referendum o TE Plomin

30.3.2015. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Savjetodavni referendum na kojemu su se građani Labinštine u nedjelju izjašnjavali jesu li "za" ili "protiv" ugljena kao energenta termoelektrane Plomin C, nije uspio, jer je na njega izašlo manje od 50 posto stanovnika Labinštine, doznaje se u Povjerenstvu za provedbu lokalnog referenduma grada Labina.
Da bi referendum bio uspješan na njega mora izaći više od 50 posto od ukupnog broja birača, a na današnji savjetodavni referendum izašlo je oko 37 posto od ukupno 20.544 tisuće birača s Labinštine. 

U Gradu Labinu na referendum je izašlo 38,79 posto građana, od kojih je 94,2 bilo protiv ugljena, a 4,40 za ugljen, dok su ostali listići bili nevažeći, naveli su iz Povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma grada Labina. 

U općini Sv. Nedelja izašlo ih je 40,29 posto, od kojih je 94,87 posto bilo protiv, a 5,13 za ugljen kao glavni energent u TE Plomin C. 

U općini Raša na birališta je izašlo 33,8 posto građana, od kojih je 95,92 bilo protiv, a 4,08 za ugljen. 

Najmanji odaziv građana na birališta zabilježen je u općinama Kršan i Pićan: u Kršanu je izlaznost bila 31,41 posto, od čega je njih 93,74 bilo protiv, a 6,26 za ugljen, dok je u Pićnu na birališta izašlo 30,63 posto građana, od kojih je 96,73 bilo za, a 3,18 posto protiv ugljena. 

Birači su odgovarali na referendumsko pitanje: "Jeste li za izgradnju Termoelektrane Plomin C 500 na ugljen?" 

Referendum je organizirala tamošnja lokalna samouprava, koja se protivi korištenju ugljena, smatrajući ga opasnim za okoliš i zdravlje ljudi te se zalaže za korištenje plina kao energenta buduće termoelektrane Plomin C. 

Iz Zelene akcije i Greenpeacea Hrvatska su, pak, priopćili kako su na lokalnom referendumu o energentu TE Plomina C "građani Labinštine jasno poručili da ne žele termoelektranu na uvozni ugljen u svojem dvorištu". 

"Na referendumu se protiv izgradnje izjasnilo 94 posto građana Labinštine koji su izašli na referendum. Ukupna izlaznost na referendum, prema neslužbenim rezultatima, bila je 36 posto", naveli su u priopćenju. 

"Već godinama tvrdimo da je Plomin C ekonomski, ekološki i zdravstveno štetan projekt. Građani nisu povjerovali HEP-ovim obećanjima da će lokalna zajednica profitirati od Plomina C nego ga je 94 posto posto odbacio. Taj podatak Vlada ne smije ignorirati," izjavio je Marko Gregović, voditelj energetskog i klimatskog programa Greenpeacea Hrvatska.

referendum green peace plomin c labinština te plomin c te plomin elektrana ugljen plin