NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ: Grad Labin pokrenuo upravnu tužbu protiv Županije zbog koncesijskih odobrenja. MULJA LI SE NA PLAŽI MASLINICA U RAPCU?

NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ: Grad Labin pokrenuo upravnu tužbu protiv Županije zbog koncesijskih odobrenja. MULJA LI SE NA PLAŽI MASLINICA U RAPCU?

29.3.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Grad Labin je zbog koncesijskih odobrenja na plaži Maslinica u Rapcu, koje je, uz prvotnu suglasnost Županije, izdao na rok od pet godina da bi zatim ispalo da ih može dati samo na rok od godinu dana, 11. ožujka podignuo upravnu tužbu protiv Istarske županije. Otkrio je to na aktualnom satu labinskog Gradskog vijeća Danijel Žužić, pročelnik Upravnog odbora za komunalne djelatnosti, odgovarajući na pitanje vijećnika Demokrata Mladena Bastijanića.

Odluku o tome tko je ovdje u pravu donijet će Upravni sud u Rijeci. Tužba je pokrenuta, kazao je Žužić, nakon što je Grad iskoristio sve pravne mogućnosti žalbe.


"Poslana su i prigovorna pisma Istarskoj županiji u kojima smo se pozvali na Zakon o općem upravnom postupku", rekao je.

Tko je pogriješio?

Bastijanić je prethodno podsjetio da je na natječaju bilo navedeno da se koncesijska odobrenja daju na puno duži rok nego što se na koncu ispostavilo.


"S obzirom na to da je gradonačelnik prošle godine donio Pravilnik o upravljanju pomorskim dobrom na području Grada Labina, a u njemu je navedeno da se koncesija daje na rok od pet godina, postavljam jednostavno pitanje - tko je pogriješio, gradonačelnik ili Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru", pitao je Bastijanić.

Žužić je pojasnio da je, što se tiče plaže Maslinica i donošenja koncesijskih odobrenja, Grad od 29. listopada do 28. studenog lani obavio Savjetovanje s javnošću.

Maslinica u kojoj ističu da su oni uputili Istarskoj županiji iskaz interesa za koncesiju na toj plaži. Županija je, pak, 24. studenog od Grada zatražila očitovanje o izdavanju koncesijskih odobrenja na Maslinici, na što je Grad odgovorio da se on i dalje drži Plana upravljanje pomorskim dobrom koji predviđa petogodišnja koncesijska odobrenja, istaknuo je Žužić.

Plan je, kazao je, zatim i usvojen te je proslijeđen Istarskoj županiji, koja je potvrdila da je on u skladu sa županijskim planom, pa je on stupio na snagu 24. prosinca, nakon čega su počeli pristizati zahtjevi zainteresiranih poduzetnika.


Stiglo devet zahtjeva

- Do 24. siječnja je stiglo devet zahtjeva koji su proslijeđeni Županiji na potvrdu. No, iz Županije je uslijedio odgovor da su zaprimili inicijativu tvrtke Maslinica koja planira koncesioniranje na toj plaži u 2023. godini. Na koncu čitavog postupka Grad je zakinut i može izdati koncesijska odobrenja samo na godinu dana. Zakinuti su i svi koncesionari na plaži koji su uputili zahtjev, rekao je Žužić.


Bastijanić je na koncu rekao da smatra kako je riječ o muljanju "jer su u igri prije bili neki drugi ljudi koji su dobili koncesije na pet godina pa se sada igra s paragrafima, zakonima i pravilnicima".


Branko BIOČIĆ 

Koncesijsko odobrenje istarska županija mladen bastijanić plaže rabac