Nestranačka građanska inicijativa "Novi Labin" dosad okupila tristotinjak članova

Nestranačka građanska inicijativa "Novi Labin" dosad okupila tristotinjak članova

23.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ćo, si ti Obama?

Valja nam se omasoviti i laktima izboriti mjesto, odnosno glasati za one u čijem programu ima mjesta za mlade. Sviđa mi se ona rečenica »Masa je moć!«, pogađa u srž. Bit ćemo jaki, pokazuju to i primjeri iz stranih zemalja, jedino ako se udružimo, kaže Hrvoje Hrvatin, organizator koncerata • Dean Zahtila, predsjednik LAE-a, udruge koja zastupa inicijativu, tvrdi da Novi Labin trenutno ne razmišlja o samostalnom izlasku na izbore, ali će i o tome odlučivati svih 800-tinjak članova, koliko ih planiraju okupitiPiše Igor RADIĆ

 

»Obame su svugdje oko vas, samo treba pitati: Ćo, si ti Obama?«, piše u knjižici nestranačke građanske inicijative Novi Labin koja je, u svom naumu da animira mlade na izlazak na lokalne izbore, tijekom manje od mjesec dana stekla povjerenje 300-tinjak podupiratelja. Za novim američkim predsjednikom, tim sinonimom (željenih) promjena, posegnuli su jer je on, kako ističu u brošuri naslovljenoj »Budi netko, ne budi nitko!«, svoju izbornu kampanju prilagodio mladima, čime je priskrbio naklonost 70 posto takvih birača.
 
Iz ovoga se dade iščitati da mladi Labinjani, okupljeni u inicijativi koja nema ni sjedište ni vodstvo, s margina interesa žele dospjeti u fokus aspiranata na gradonačelničku fotelju. Žele, podvući će, da se njihov glas napokon čuje.

- Valja nam se omasoviti i laktima izboriti mjesto, odnosno glasati za one u čijem programu ima mjesta za nas. Sviđa mi se ona rečenica »Masa je moć!«, pogađa u srž. Bit ćemo jaki, pokazuju to i primjeri iz stranih zemalja, jedino ako se udružimo. Osjećam da Labin stagnira, živi samo ljeti, bijela je rupa, a ne ona crna koja privlači. Zaobilazi ga se. Otud i potreba za ovom organizacijom, kroz koju bi mladi konačno trebali pokazati da su većina, a ne manjima u gradu te da ih se tiču problemi nezaposlenosti, mjesta za izlaske i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Jer, dosad uglavnom nisu ni znali kada su izbori i o kojima je riječ, lokalnim ili parlamentarnim. To ih jednostavno nije zanimalo, priča nam Hrvoje Hrvatin, zadužen za organizaciju koncerata u labinskom KUC-u Lamparna, također obliku osvješćivanja mladih.

Ovaj student hotelijerstva zadovoljan je reakcijom vršnjaka: od 15 aktivista inicijativa je stigla do njih 40-ak, među kojima su i srednjoškolci i tridesetogodišnjaci. Trenutno na cijeloj Labinštini anketiraju građane o političkoj, ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Labinu. Na osnovu uzorka od 1.500 ispitanika u travnju će kreirati vlastiti program te ga predstaviti svim lokalnim političkim opcijama.

- Ne znam kad se posljednji put provela takva anketa. Pitanja smo sami osmislili, a iznenadilo me koliko je građana potvrdno odgovorilo na upit smatraju li se sposobnima za gradonačelničku funkciju! Pokazuju da se ne osjećaju manje vrijednima. Čini mi se da radimo nešto konstruktivno, projekt koji bi trebao živjeti i nakon izbora. Odjeknulo je ovo i u ostalim dijelovima Hrvatske, javljaju nam se istomišljenici, žele doći na koncerte, radionice, ističe Hrvoje.

Inicijativu Novi Labin formalno-pravno zastupa te njen rad koordinira udruga Labin Art Express, čiji će nam predsjednik Dean Zahtila potvrditi da su ih dosad kontaktirale sve veće stranke u gradu.

- Poručili smo da se svima želimo službeno predstaviti istodobno, da nikog unaprijed ne protežiramo. Otvoreni smo jednako za sve i pozvat ćemo ih da nam predstave svoje programe, posebno dijelove koji se odnose na mlade, jer su dosad uglavnom bili zasnivani na željama umirovljenika. Neki su političari već napomenuli da obavezno žele biti pozvani na sučeljavanja i tribine koje ćemo početi organizirati dva mjeseca prije izbora, veli Zahtila.

U Novom Labinu trenutno ne razmišljaju o samostalnom izlasku na izbore, ali Zahtila napominje da će i o tome odlučivati svih 800-tinjak članova inicijative, koliko ih planiraju okupiti, »jer se svačija ideja ovdje sasluša«. Dogovaraju suradnju s ovdašnjim ekološkim udrugama Pineta i Naša zemlja, a GONG će im u svibnju organizirati radionice o važnosti glasanja na izborima.

Dosad su mladi Labinjani glas pustili na nekoliko koncerata, i to besplatnih, a najavljuju još partyja. Hrvoje kaže da im ne fali ideja za širenje urbane priče, jedino je problem u financijskoj i tehničkoj podršci pa opremu za koncerte posuđuju, a eventualnu štetu sami pokrivaju.

- Od donatora i sponzora planiramo prikupiti oko 200 tisuća kuna. Sredstva su namjenska i dužni smo dokazati realizaciju projekata. Nakon izbora objavit ćemo s koliko smo novca raspolagali i na što je utrošen, veli Zahtila.

Novi Labin, koji podržava sve nezavisno, alternativno, undergound i »off«, podupiru The World Bank – Croatia, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, nizozemska ambasada u Zagrebu, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Novi Labin Hrvoje Hrvatin Dean Zahtila LAE Igor Radić