Nepravomoćna presuda u korist Grada i šofera u slučaju kuće u Rapcu

Nepravomoćna presuda u korist Grada i šofera u slučaju kuće u Rapcu

18.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ovih je dana stigla presuda Općinskog suda u Labinu u postupku koji se vodi već šest godina i odnosi se na slučaj koji je u javnosti izazvao mnoge kontroverze. Radi se o kući u Rapcu koju je Grad Labin dao u najam, a zatim i prodao službenom šoferu Grada. Sud je odbio tužbu Republike Hrvatske zastupane po Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu, a usvojio je protutužbeni zahtjev Borisa Čekade u istom postupku kojim on želi dokazati pravo vlasništva. Presuda je nepravomoćna i prvostupanjska, a već jučer Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu otpremilo je žalbu na nju po svim točkama. Tri su mogućnosti: kao drugostupanjska instanca Županijski sud u Puli će ili ukinuti presudu i vratiti postupak na početak, kako je to već jednom po gotovo istovjetnoj presudi i učinio 2003., ili će ju potvrditi, ili će ju preinačiti.

 

Suština je da je Općinsko državno odvjetništvo zastupano u ovom predmetu po odvjetnici Kristini Baćac Rajko pobijalo da je predmetna kuća u Rapcu vlasništvo šofera Čekade te je tvrdilo da je vlasništvo Republike Hrvatske. Državno odvjetništvo u postupku je argumentiralo da je »kuća otuđena i to mimo javnog natječaja neposrednom pogodbom«. No, u presudi Općinskog suda u Labinu izričito stoji da je Čekada temeljem ugovora o najmu stana koji je potpisan 21. travnja 2000. stupio u njegov posjed, a zatim je sukladno sporazumu iz 2002. na osnovi ulaganja Grad dozvolio Čekadi da se upiše kao vlasnik nekretnine. Interpretirajući, ali ne i komentirajući presudu, s obzirom na to da je postupak još u tijeku, prvostupanjski sud zaključuje da nije bilo povrede zakona.

 

Grad Labin je naime 12. travnja 2004. najprije dao u najam službenom šoferu Grada Borisu Čekadi trošnu kućicu u Rapcu od 45 četvornih metara, a zatim je Čekada u nepune dvije godine ishodio suglasnost Grada, građevinsku dozvolu, srušio kućicu i sagradio veću obiteljsku kuću na dva kata od 160 četvornih metara te je temeljem ulaganja stekao vlasništvo. Nakon toga je s Gradom sklopio sporazum kojim su Grad i on utvrdili diobu suvlasništva nekretnine te je Gradu isplatio njegov dio i postao isključivi vlasnik. Budući da je na temelju ulaganja postao vlasnikom nekretnine, Gradu je platio cijenu zemljišta i cijenu trošne kućice, ukupno oko 47 tisuća eura, dok je vrijednost kuće koja je danas na toj poziciji, prvi red do mora, i šest puta veća.

 

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika je, na naše pitanje zašto je na tako atraktivnoj lokaciji šofer gradskog vozila dobio mogućnost ulagati u nekretninu i zašto Grad sam nije ulagao, odgovorio da je takvih slučajeva jako puno i da Grad nema novca.
- Moram vam odmah reći da je ta kuća koja je dana u najam bila derutna i neuvjetna, a takvih je u cijeloj Istri mnogo. Naša je namjera bila da se kuća dovede u red jer je stara i derutna kuća ružna vizura za turističko mjesto kao što je Rabac, a i opasna je. U sudskim procesima dokazali smo da je to vlasništvo Grada, rekao nam je Demetlika.

 

Ipak, zanimalo nas je kako to da se prema našoj informaciji kadrovski stan u Labinu dodjeljuje šoferu gradskog vozila. To smo upitali saborskog zastupnika Marina Brkarića, koji je bio gradonačelnik prije Demetlike i za čije je uprave donesena odluka o dodjeli stana Čekadi. Brkarić je demantirao da se radilo o kadrovskom stanu.

 

- To nije bio kadrovski stan! Po ondašnjem pravilniku o dodjeli gradskih stanova, koji donosi Gradsko vijeće, gradonačelnik je imao mogućnost dodijeliti stan na upit osobama koje nisu imale riješeno stambeno pitanje, kaže Brkarić. U gradskim službenim novinama iz 1999. pronašli smo i odluku Grada o davanju stana u najam Borisu Čekadi na temelju, među ostalim, članka 5 odluke o davanju stanova u vlasništvu Grada Labina u najam, a članak 5 (1998.) kaže: »Stanovi predviđeni za stambeno zbrinjavanje osoba koje svoje pravo na najam ostvaruju temeljem odredbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji...«. Dakle, on je stan dobio kao branitelj.
Bit će svakako zanimljivo pratiti koji će potez povući Županijski sud u Puli.

Saša BRNABIĆ

Demetlika Adrijano Kiršić presuda Rabac kuća Boris Čekada