Nema više točenja spremnika par dana prije poskupljenja

Nema više točenja spremnika par dana prije poskupljenja

10.2.2015. // 24 sata // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Gorivo je od danas skuplje, ali prvi put nisu sve benzinske crpke približno jednako dignule cijene Eurosupera 95 i Eurodizela.

Neslužbeno najavljeno poskupljenje od 40 lipa za Eurosuper 95 i 37 lipa za Eurodizel ostvarilo se samo na Ininim benzinskim postajama. Većina ostalih nije toliko digla cijene.

Dosad su uglavnom svi slijedili Inu i razlike u cijenama su bile zanemarive, bilo da one padaju ili rastu. Na novi razvoj događaja vjerojatno je utjecao i stav Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Oni nadgledaju tržište i istražuju jesu li se poduzetnici dogovarali oko cijena. AZTN je upozorio kako se cijene usklađuju iako se trgovci ne bi trebali dogovarati. Kažu da se to radi putem medija koji unaprijed objave koje će biti cijene na koji datum.

- Tako se poduzetnicima širom otvara mogućnost da bez dogovora i bez opasnosti da AZTN protiv njih pokrene istragu koordiniraju svoje ponašanje te svedu na minimum dobrobiti koje donosi tržišno natjecanje, a to su niže cijene, bolja kvaliteta i mogućnost izbora - priopćili su iz AZTN-a.

Pojednostavljeno, ako je trgovac planirao poskupiti gorivo za 25 lipa, a sazna da će njegov konkurent poskupiti 40 lipa, tada može dići cijenu za 39 lipa. Još uvijek će biti jeftiniji, a imat će dodatnu zaradu preko leđa građana.

Nema više točenja spremnika uoči poskupljenja

- Cijene se zato ne smiju unaprijed objavljivati. To je jasna poruka - kaže Snježana Vujsić Sardelić, glasnogovornica Agencije.

Građani tako više neće unaprijed znati kada će i koliko gorivo poskupjeti, pa neće moći prije poskupljenja napuniti spremnike. Ali bi na dan poskupljenja imali više izbora. Naftni stručnjak Davor Štern je domaće trgovce nazvao “mini OPEC-om”. OPEC je svjetski kartel najvećih proizvođača nafte koji dogovara cijene, a glavnu riječ vodi Saudijska Arabija.

- Ne mislim da se naši dogovaraju, ali ima taj psihološki moment. Kad poduzetnik vidi da je konkurencija skuplja, i on diže cijenu kako bi zaradio. Onog poduzetnika koji prodaje jeftinije kad može skuplje treba poslati psihijatru - kaže Štern.

Ministarstvo gospodarstva nakon provjerava imaju li trgovci gorivom veću zaradu na cijenama goriva, ali rezultati analize do zaključenja ovoga broja nisu bili poznati.

 

Izvor

 

 

cijene gorivo energija poskupljenje eurosuper 95 dizel aztn