Nema potpora zapošljavanju mladih

Nema potpora zapošljavanju mladih

13.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Niti jedan poslodavac zainteresiran za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva u ovoj godini neće moći računati na državnu potporu za otvaranje radnog mjesta. Naime, Hrvatski zavod za zapošljavanje prestao je provoditi mjeru sufinanciranja zapošljavanja mladih osoba do 25 godina života bez srednjoškolskog obrazovanja i radnog iskustva, odnosno mladih do 29 godina života sa srednjoškolskim ili visokim obrazovanjem bez radnog iskustva.

Ovih dana nacionalna burza pohvalila se odličnim rezultatima u provođenju mjera poticanja zapošljavanja iz kojih je vidljivo da je u nepuna dva i pol mjeseca ostvareno 74,5 posto godišnjeg plana. No, niti jednom riječju nisu spomenuli da se mjera namijenjena mladoj radnoj snazi ne primjenjuje iako je i dalje službeni dio programa poticajnog zapošljavanja.

Nepunih 32,2 milijuna kuna, osiguranih u ovogodišnjem proračunu za sufinanciranje novog zapošljavanja, povučeno je. Trećim rebalansom proračuna taj je novac preraspodijeljen u fond iz kojeg će se financirati potpora tvrtkama koje se odluče skraćivanjem radnog vremena spašavati radna mjesta. Za tu je namjenu, naime, osigurano 200 milijuna kuna, a osim naknada za nezaposlene nastradale su i mjere aktivne politike zapošljavanja koje ne predstavljaju proizvoljnu odluku Hrvatske, već ću okvirne smjernice politike usklađene sa standardima Europske unije. Sektorski dokumenti na osnovi kojih se izrađuju i godišnji planovi poticajnih mjera na tržištu rada su Zajednički memorandum o socijalnom uključivanju (JIM) i Zajednički memorandum o prioritetima politike zapošljavanja (JAP), što ih je Hrvatska potpisala s Europskom komisijom.

S obzirom na sezonu godišnjih odmora, s državne burze za zapošljavanje nismo uspjeli doznati je li još neki od programa poticajnog zapošljavanja u ovoj godini storniran. Zapošljavanje mladih ne može se sakriti s obzirom na to da se navodi i u obrazloženju zakona o sufinanciranju skraćenog radnog tjedna. Tamo se, među ostalim, kaže i da se sredstva za aktivnost sufinanciranja novog zapošljavanja tijekom prve polovine ove godine "gotovo uopće nisu koristila te je za pretpostaviti da se neće koristiti niti do kraja ove godine, s obzirom na to da je u padu potreba novog zapošljavanja". No, ta se mjera nije provodila u cijelih šest mjeseci ove godine jer je Hrvatska od kraja prošle godine do 21. svibnja ove godine bila bez Nacionalnog plana poticajnog zapošljavanja. A od trenutka donošenja mjera do početka kolovoza s evidencije burze zaposleno je 4.641 osoba od 6.227 koliko ih se planira zaposliti do konca prosinca.

Prema podacima koje je HZZ objavio, kroz program kojim se sufinancira zapošljavanje mladih osoba bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposlenih osoba i nezaposlenih u dobi iznad 50 godina do kolovoza je bilo obuhvaćeno 826 osoba. Najveći interes je za program kojim se nezaposleni obrazuju za potrebe tržišta rada, odnosno za deficitarna zanimanja. U taj su program uključene 2.654 osobe koje se najčešće obrazuju za zanimanja zavarivača, programera CNC strojeva, konobare, kuhare, njegovateljice i vatrogasce.

potpore nezaposlenost hzz poslodavci radnici sufinanciranje zapošljavanja