Neizvjesna budućnost radnika u Istri, Cimos Hrvatskoj duguje oko 50 milijuna eura

Neizvjesna budućnost radnika u Istri, Cimos Hrvatskoj duguje oko 50 milijuna eura

20.1.2017. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Hrvatski i slovenski ministri Goran Marić i Zdravko Počivalšek izvijestili su u četvrtak kako je slovenska strana konkretizirala svoju ponudu za rješenje problema Cimosa koju će uskoro dostaviti u pisanom  obliku, a vjeruju da bi se uskoro mogao postići konačni dogovor.

Slovensku grupaciju CIMOS, poznatu po proizvodnji automobilskih dijelova, želi kupiti talijanski investitor, ali dogovor se ne može realizirati prije nego što Slovenci riješe dugovanje Hrvatskoj.

Već je navodno zaključen kupoprodajni ugovor, po kojemu bi talijanski investitor za Cimos platio 100.000 eura. 

Ministri Počivalšek i Marić vjeruju u skori dogovor o Cimosu

Pokušavajući riješiti spor, sastali su se ministar državne imovine Goran Marić i slovenski ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek.

Slovenski ministar gospodarstva i tehnologije Zdravko Počivalšek je nakon sastanka s Goranom Marićem izjavio kako je slovenska strana konkretizirala ponudu za Cimos.

"Mi smo na neki način našu ponudu konkretizirali. S hrvatske strane to su ocijenili iskorakom u pravom smjeru. Dogovorili smo da ćemo pisano izmijeniti ta naša gledišta i to vrlo brzo. Sljedeći tjedan pokušat ćemo dogovoriti konačno rješenje, prije roka koji traži kupac", rekao je Počivalšek koji, kao ni Marić, nije iznio detalje dogovora.

Počivalšek je naglasio da slovenska Vlada izražava veliku skrb i zabrinutost za razvoj situacije u Cimosu, te da se slaže da je značaj radnih mjesta, u Sloveniji gotovo 3.000, a u Hrvatskoj 1.000, na prvom mjestu.

"To je razlog da moramo učiniti sve kako bismo problem riješili", rekao je Počivalšek.

Hrvatski ministar državne imovine Goran Marić ocijenio je kako se "susret s ministrom Počivalšekom može nazvati poželjnim i dobrim znakom".

Ministarstvo državne imovine i hrvatska Vlada učinili su prvi pozitivan korak u predmetu koji je 20 godina zapušten s obje strane, rekao je Marić te dodao da su "razgovori protekli vrlo ugodno i da je hrvatska strana sa slovenske dobila "naznaku konkretnije ponude koja će biti dostavljena ovih dana u pisanom obliku, na što će se hrvatska strana očitovati".

Nastojimo s obje strane prepoznati ono što je najvažnije u ovom predmetu, a to su zaposleni, istaknuo je Marić. Najavio je da će "Ministarstvo državne imovine, iako ne odlučuje izravno u ovom predmetu, stvarati okolnosti susretljivosti", kako bi se sljedećih dana postigao konačni dogovor.

"Ja u taj dogovor vjerujem", zaključio je Marić.

Dvojica ministara sa suradnicima pokušavaju pronaći rješenje kako bi se deblokirala prodaja koparske kompanije Cimos talijanskom financijskom fondu Palladio Finanziaria.

Hrvatska državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka traži povrat 50 milijuna eura.

Neuspjeh kupoprodaje i mogući stečaj odrazio bi se i na hrvatske građane jer u tri Cimosove podružne tvornice u Istri radi više od 1000 ljudi.

Gradonačelnik Buzeta, Siniša Žilić kaže kako ne želi ni pomisliti što bi značilo kada bi CIMOS otišao u stečaj. Tisuću ljudi bez posla su, ali ono što je bitno i određeni prihodi koje država i lokalna zajednica ostvaruje. Stečajem CIMOS-a izgubili bi svi, tvrdi on.

Ljubljanski poslovni dnevnik Finance navodi da DAB i dalje inzistira na tužbi ''teškoj'' najmanje 45 milijuna eura protiv Cimosa, koji prodaje slovenska "loša banka", vlasnica dijela državne imovine. Riječ je o Cimosovim nepodmirenim potraživanjima prema nekadašnjoj Riječkoj banci, koja je kreditirala Cimos.

Ako se za to ne nađe rješenje, navode slovenski mediji, talijanski će investitor uskoro odustati od kupnje Cimosa. Dosadašnja nastojanja  da se to pitanje riješi  kompromisom nisu uspjela, navode slovenski mediji.

Cimos ima nešto više od 7000 zaposlenih, proizvodi dijelove za autoindustriju i ima podružnice u više država u regiji, pa tako i u Hrvatskoj. Koparskoj tvrtki početkom 2016. godine zagrebački Trgovački sud izdao je privremenu zabranu raspolaganja imovinom u Hrvatskoj zbog duga bivšoj Riječkoj banci većeg od 20 milijuna eura, ali se ta tvrtka žalila na rješenje.

Odluka o blokadi Cimosove imovine u njegovim tvrtkama u Roču i Buzetu donesena je poslije podnošenja tužbe početkom 2016. Odluka o blokadi Cimosove imovine u njegovim tvrtkama u Roču i Buzetu donesena je poslije podnošenja tužbe zbog neplaćenog duga koji je od bivše Riječke banke preuzeo DAB.(H/iPress)

cimos gospodarstvo rad radni odnos