NEDEŠĆINA-VELIKI PROJEKTI ZA MALU ŠKOLU

NEDEŠĆINA-VELIKI PROJEKTI ZA MALU ŠKOLU

20.10.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Marljivi učenici i učitelji OŠ "Vitomir Širola-Pajo" Nedešćina odlučili su pomaknuti zidove i školu uvesti u Europu. Od ove školske godine uključili su se u tri međunarodna projekta što je za jednu školu koja broji 117 učenika veliki uspjeh.

Prošle godine započeti međunarodni projekt "Šafran" nastavlja se s realizacijom i ove godine.Projekt predstavlja jasan način za upoznavanje mladih ljudi s temom holokausta i podizanje svijesti o opasnostima rasizma, diskriminacije, predrasuda i fanatizma. Žuto cvijeće šafrana podsjeća na žute Davidove zvijezde koje su Židovi morali nositi za vrijeme nacizma.Projekt se realizira kroz sadnju i praćenje rasta lukovica žutog šafrana u znak sjećanja na djecu žrtve holokausta te kroz razmjenu iskustva i uspostavu suradnje sa školama širom svijeta koje se ukjljučuju u projekt svake godine.Cvatnja šafrana podudara se sa Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja.

UNESC-ov projekt "Škole za Afriku" humanitarnog je karaktera jer se u sklopu projekta putem kojeg se kroz edukativni materijal i radionice učenici upoznaju sa životom u Africi, prikupljaju novčana sredstva za pomoć u školovanju djece u Africi. Svake se godine pomaže jednoj od najsiromašnijih zemalja Afrike, a ove godine je pomoć posvećena Etiopiji kao jednoj od najugroženijih afričkih zemalja.Od prikupljenih sredstava kupuju se udžbenici za djecu, školski namještaj, uređuju učionice, doprema se pitka voda, grade nove škole a dio sredstava koristi se za usavršavanje učitelja. U našoj školi će se tijekom cijele školske godine prikupljati sredstva za djecu Etiopije bilo kroz dobrovoljne priloge, prodajne izložbe, lutrije, donacije i sl. kako bismo i mi dali svoj doprinos i pomogli u stvaranju boljih uvjeta školovanja djeci u Africi.

Najznačajniji i najvažniji međunarodni projekt je projekt koji je nastao trilateralnom suradnjom osnovnih škola iz Beograda, Kiseljaka i Nedešćina a nagrađen je na međunarodnom natječaju ACES-A (Academy of Central European Schools) među 139 prijavljenih projekata.Tema natječaja bila je "Pronađite rješenja!Rješavanje konflikata u školama i njihovom okruženju."

Projekt koji su zajedno osmislile OŠ Ivana Milutinovića iz Beograda, OŠ Kiseljak iz Kiseljaka kod Tuzle i OŠ "Vitomir Širola-Pajo" Nedešćina nosi naziv "Različita lica nose iste maske". Cilj projekta koji se realizira od rujna 2010. do ožujka 2011. je usmjeren na rješavanje problema i rad na međusobnim odnosima učenika, učitelja i roditelja. Polazi se od ideje da je osobno ponašanje jedino koje možemo mijenjati.Tijekom prealizacije projekta predviđena su dva susreta škola sudionica u projektu i to prvi u Nedešćini (početkom studenog) i drugi u Beogradu( početkom ožujka) kada će se kroz zajedničke dramske radionice i predstave vidjeti rezultat rada. Radni jezik projekta je engleski te se sva službena komunikacija, materijali i izvješća o realizaciji i etapama projakta dostavljaju na engleskom jeziku.

Više o samom projktu možete pročitati na web stranici škole:

www.os-vspajo-nedescina.skole.hr

 

oš nedešćina projekti međunarodni šafran afrika ACES