NAVODNA DEVASTACIJA ŠUMA NA LABINŠTINI? Hrvatske šume: Siječemo prema godišnjem planu, a svi su podaci javni i transparenti

NAVODNA DEVASTACIJA ŠUMA NA LABINŠTINI? Hrvatske šume: Siječemo prema godišnjem planu, a svi su podaci javni i transparenti

20.6.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Anonimni čitatelj smatra da se stabla nekontrolirano sijeku i izvoze u Austriju * Hrvatske šume objasnile kako gospodare šumama na ovom području * Izvoz sirovog drva je doista moguć - u javnim nadmetanjima mogu sudjelovati i europske tvrtke prema Uredbi o dražbi određenih drvnih sortimenata iz 2015. godine.

Glasu Istre obratio se čitatelj, inače ljubitelj prirode, žaleći se na navodnu devastaciju šuma na području Labinštine, točnije u Prtlogu, Rapcu i Vozilićima. Smatra da se stabla nekontrolirano sijeku i odvoze kamionima, čak i sa stranim, koparskim registracijama, izvoze u Austriju, a iza svega ostaje šikara. Poslao nam je i brojne fotografije, ali je htio ostati anoniman. Ipak, provjerili smo o čemu se radi.

Stoga smo odgovore zatražili od Šumarije Labin odnosno Hrvatskih šuma koje su nam detaljno objasnile kako gospodare na ovom području odnosno kako svake godine sijeku određenu količinu drvne mase sukladno godišnjim planovima i programima koji prolaze propisanu proceduru i odobrenje Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

- Na spomenutim lokacijama Prtlog, Rabac i Vozilići lani su vršeni radovi prorjeđivanja šuma, dok je na području Vozilića (prema Kršanu) osim prorjeđivanja sastojina vršena i sanacija opožarene površine, kojom prilikom je uklonjena nagorena drvna masa, a u razdoblju od 2017. do 2019. posađeno je 162.000 sadnica, odgovaraju iz Hrvatskih šuma.

Dodaju da je dodatno sječa obavljena na području Golja, gdje je na dvije površine posječena kultura crnog bora. Naime, crni bor je ondje alohtona vrsta pa je zamijenjena autohtonim vrstama hrastova. Sadnice hrasta zaštićene su polipropilenskim štitnicima, a zahvat "konverzije šumskih kultura" sufinanciran je sredstvima Europske unije iz poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Tijekom ove godine Šumarija Labin prorijeđivala je šumu uz deponiju otpada Cere te obavila sječu šume u neposrednoj blizini Potpićna. Na posljednjoj lokaciji slijedi sadnja sadnica, kao i popunjavanje na mjestima gdje je prirodni pomladak brojčano nedostatan.

- Posječena masa prodana je kupcima sukladno godišnjim ugovorima, dok je dio mase prodan putem javnog nadmetanja. Upravo putem javnog nadmetanja jedna je austrijska tvrtka ponudila najvišu cijenu i kupila dio drvne mase ponuđen na javnom nadmetanju, kaže se u odgovoru na naš upit poslan iz Hrvatskih šuma.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Branko Biočić

šume devastacija čišćenje hrvatske šume prtlog vozilići