Natkrivanje boćališta na Šćiri trenutno ima prioritet nad igralištem u Vinežu

Natkrivanje boćališta na Šćiri trenutno ima prioritet nad igralištem u Vinežu

15.4.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Na posljednjem zasjedanju labinskog gradskog vijeća Neel Rocco (SDP) se raspitivala o funkcioniranju nogometnog igrališta u labinskom predgrađu Vinežu za koji je osim domaće NK Iskre zainteresiran i labinski NK Rudar. Izrada umjetnog igrališta na Polverici (divlje igralište u dolcu u Vinežu) jedno je od prvih rješenja koje se razmatralo, a vrijednost projekta je bila procijenjena oko sedam milijuna kuna. Nedostatak toga projekta je dislociranost od igrališta NK Iskre, ali i veći troškovi održavanja zbog zasebnih sustava navodnjavanja, rasvjete, svlačionice i osoblja.


Rješenje je izgradnja sportskog centra


- NK Rudar je zatražio da se postojećeg igralište NK Iskre prekrije s umjetnom travom, međutim, to nije podržala NK Iskra. Trošak investicije je oko tri milijuna kuna, ali ne dobiva se dodatno igralište, već se samo mijenja podloga na postojećem. Iskra se natječe u 2. Županijskoj nogometnoj ligi i prema propozicijama mora igrati na travnatom terenu, osim ako ne dobije suglasnost suparnika da igra na umjetnoj travi, odgovorili su zajednički direktora gradske tvrtke Labin 2000 Dalibor Zupičić i tajnik Saveza sportova grada Labina Siniša Verbanac.

Zupičić i Verbanac ističu kako izgradnja sportskog centra uz postojeće igralište NK Iskre jest rješenje koje obuhvaća izgradnju dodatnog nogometnog igrališta pored postojećeg i izgradnju boćarske dvorane uz postojeće igralište. Vrijednost projekta za koje postoji idejno rješenje je oko deset milijuna kuna, a na nogometno igralište otpada oko četiri milijuna kuna. Trenutno se čeka rješavanje prostorno planske dokumentacije, prenamjena terena iz poljoprivrednog u sportsku zonu, izrada glavnog i idejnog projekta. Postoji mogućnost sufinanciranja iz mjere 7.4. ruralnog razvoja, ali to ovisi o količini sredstava koji će biti odobreni, jer Istra kao razvijena regija, ima minimalne šanse dobiti sredstva u tom natječaju. U HNS-u je trenutno u tijeku natječaj kojim se sufinancira izgradnja hibridnih igrališta, ali samo kod nekih prvoligaša.


Igralište kod OŠ Matija Vlačić

- Da se olakša treniranje i NK Iskri i NK Rudaru, a najveći su problemi tijekom kišnih i zimskih perioda, napravilo se umjetno igralište od 1.200 četvornih metara iza gola na stadionu NK Rudar. Također izgradnjom sportskog centra svi su nogometni klubovi dobili nekoliko termina tijekom tjedna. Na proljeće će se urediti i igralište kod OŠ Matija Vlačić gdje je lani izravnat i proširen teren, postavljeni su novi golovi, a ove godine će se dosijati trava i staviti zaštitne mreže iza golova. Godišnje se na održavanje terena potroši oko 70 tisuća kuna. Ove godine je u proračunu predviđeno 500 tisuća kuna za sportsku infrastrukturu i prema prijedlogu radne skupine za poboljšanje sportske infrastrukture većina sredstava će se utrošiti na natkrivanje boćališta na Šćirima, a ukoliko bude ostalo sredstva postaviti će se dodatni reflektori na igralište NK Iskre čime će se osvijetliti i druga polovica igrališta i povećati prostor za trening. Izgradnja jednog takvog igrališta s umjetnom travom je nužnost osiguranja kvalitetnih uvjeta za razvoj mladih nogometaša i Grad Labin će, u suradnji s Sportskom zajednicom Grada Labina i labinskim klubovima raditi na tome da se pronađu izvori financiranja takvog objekta i da Labin dobije igralište s umjetnom travom, kažu Zupičić i Verbanac u odgovoru koji potpisuje i labinski gradonačelnik Valter Glavičić. (B. BIOČIĆ)


boćaliište labin sanacija igralište boćalište šćiri vinež siniša verbanac