NASTAVNIK KUHARSTVA U LABINSKOJ ŠKOLI "MATE BLAŽINA" DORIJANO MOHOROVIĆ - Kod mene nema negativnih ocjena, jer bi to bio i moj neuspjeh

NASTAVNIK KUHARSTVA U LABINSKOJ ŠKOLI "MATE BLAŽINA" DORIJANO MOHOROVIĆ - Kod mene nema negativnih ocjena, jer bi to bio i moj neuspjeh

4.12.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Kuhar i nastavnik ugostiteljskog kuharstva u labinskoj srednjoj školi "Mate Blažina" Dorijano Mohorović već se 34 godine druži s kuhačom, pregačom, a od 1993. i s učenicima. Osim u labinskoj srednjoj školi gdje podučava buduće kuhare Dorijano sedam godina radi i u Pučkom otvorenom učilištu Pula i diljem Istre predaje budućim kuharima i vodi razne druge edukacije.

- S mamine strane cijela je obitelj bila u ugostiteljstvu. Ujak je u Americi radio u restoranima, a teta u Puli također u hotelima i restoranima. Ja sam nastavio obiteljsku tradiciju i nije mi žao što sam otišao u kuhare. Već nakon drugog razreda srednje škole odlučio sam da ću ići u Opatiju za kuhara. Za mene je kuhar kreativno zanimanje počevši od oblikovanja namirnica i jela sve do završne prezentacije, govori Dorijano o motivima koji su ga naveli da odabere zanimanje kuhara.

Bogato iskustvo

Od 1984. godine kada je u Opatiji završio za kuhara iskustvo je stjecao u renomiranom Opatijskom restoranu Bevanda gdje je bio na praktičnoj nastavi za vrijeme školovanja i zatim odradio prve dvije godine radnog staža. Zatim je nastavio u rabačkoj Girandeli gdje se kuhalo za 1.500 turista. Profesionalni put ga je 1988. doveo i u restoran Velo Kafe u labinskom starom gradu gdje je bio šef kuhinje, godinu dana bio je i šef smjene u hotelskom naselju Girandela, zatim šef kuhinje u hotelu Pluton u Rapcu. Na početku ratne 1991. otišao je u talijanski Lignano Sabiadoro ali se vratio nakon dvije godine i 1993. na Pedagoškom fakultetu u Rijeci završava za nastavnika kuharstva i od tada predaje taj predmet u labinskoj srednjoj školi. Uz rad u školi vodi i obiteljski restoran Šterna i vlasnik je Cafe bara Mistik kojeg je dao u najam.

Govori nam što prenosi na svoje učenike uz recepte i načine pripreme raznih jela.

- Svojim učenicima nastojim prenijeti ljubav prema tom zanimanju i poštovanje posla, namirnica i kolega s kojima rade. Učenicima ne dajem jedinice jer negativna ocjena kod mene ne postoji. Kada bi nekom učeniku dao negativnu ocjenu onda je problem u meni, jer bi to značilo da nisam animirao i zainteresirao učenika za to zanimanje i prenio im određeno znanje. Učenici su došli u školu učiti i naučiti a mi smo tu prije svega zaduženi da im prenesemo to znanje i želju za poslom, pozitivnim radnim navikama i da postanu samostalni u radu.

Show biznis na TV

Mohorović naglašava da bi se jelovnik trebao raditi prema godišnjim dobima. Na tanjurima treba biti ono što nam priroda trenutno daje. Primjerice gljive ili šparuge kada je njihovo vrijeme. Treba poštovati normative i recepte, a prvenstveno autohtonost određenih jela, kako zbog gosta tako i zbog kvalitete samog jela. Ako je to istarska maneštra onda ona treba sadržavati sve ono što ide u maneštru od davnina. Svako jelo mora imati svoje ime i prezime, biti prepoznatljivo kao i namirnice koje sadrži, kaže Dorijano, a o razlikama u pripremanju hrane nekada i danas dodaje.

-Nekada su meso i namirnice bile kvalitetnije, a ljudi su kuhali s većom voljom i željom. Pamtim velike labinske kuhare, danas pokojne Marija Biletića i Marija Licula iz rabačkih hotela i pokojnog Rajka Mitrovića iz restorana Bevanda. Oni su bili vrlo stručni i svoj posao radili s ljubavlju. Inspirira me i jedna kuharica, osamdesetgodišnja Aliče Knapić iz Ripende koja i dalje voli kuhati s istim žarom. Od nje i danas dobivam određene recepte i načine kuhanja.

Dorijano nije impresioniran imenima koja se pojavljuju na televiziji u mnogobrojnim specijaliziranim domaćim i stranim tv emisijama.

-Sve je to show biznis, to je za publiku, nisam impresioniram tim velikim imenima na svjetskoj i domaćoj gastro sceni. Međutim posebno cijenim od naših Branka Ognjenovića, slastičarku Dragicu Lukin iz Umaga i Lidiju Bastijanić, naše gore list u New Yorku. Za mene je dobar kuhar onaj koji iz ničega napravi nešto, govori Dorijano. A što on voli kuhati i jesti?


Cijeli tekst ovdje
dorijano mohorović nastava obrazovanje kuhanje kuhar srednja škola mate blažine labin