Naša zemlja: Rockwool traži da se ogradimo od nezavisne analize

Naša zemlja: Rockwool traži da se ogradimo od nezavisne analize

20.8.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Pred samo održavanje tribine “Što je Rockwool – pitanja i odgovori” na kojem će gostovati profesor s farmaceutsko biokemijskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Stanko Uršić, a koja će se održati u petak, 21. kolovoza u javnim prostorijama u Kršanu, Udruga “Naša zemlja” i Ekološka udruga “Pineta” primile su e-mailom presliku dopisa odvjetničkog društva “Žurić i Partneri”. “Žurić i partneri” je odvjetničko društvo koje zastupa tvornicu Rockwool Adriatic d.o.o., a u dopisu koji smo od njih zaprimili traže da se ogradimo od tvrdnji profesora Uršića. Prozivaju nas i za to što analizu koju je profesor Uršić besplatno sačinio za potrebe eko aktivista, nazivamo recenzijom. Mi smo spomenutu analizu upotrijebili kao radni materijal i služi nam kao vrsta recenzije, međutim, kako mi nismo pravnici i ne poznajemo zakone, ne možemo znati koji je stručan naziv za navedeni dokument. Stoga se možemo ograditi od naziva recenzija, što ovim putem i činimo, ujedno se i ispričavamo za nanesenu štetu, međutim, ne možemo se ograditi od podataka koji se nalaze u istome dokumentu jer je za njihov sadržaj odgovoran isključivo njihov autor, a to je profesor dr. sc. Stanko Uršić.

Zbog sadržaja dopisa koji nam je poslan od gore navedenog odvjetničkog društva, smatramo da nas se pokušava zastrašiti, te takav čin osjećamo kao vrstu pritiska, čak i prijetnje, jer smatramo da kao Udruga imamo pravo na organizaciju tribina, kao i poziva javnosti na takve tribine na kojima će govoriti jedino struka. Naglašavamo da u svojim istupima u javnosti navodimo samo mjesto rada profesora dr. sc. Uršića, a ne stav Farmaceutsko biokemijskog fakulteta.

Presliku dopisa zaprimljenog od gore navedenog odvjetničkog društva koji je upućen na adrese dviju Udruga dostavljamo medijima na objavu, te još jednom pozivamo sve zainteresirane da se odazovu tribini. Javni poziv upućujemo i upravi tvornice Rockwool, te županu Ivanu Jakovčiću, kao i čelnim ljudima općina i gradovima, te osobama iz struke, kao i onima koje se spominju u bilo kojem kontekstu tvornice Rockwool.

Udruga “Naša zemlja”

Rockwool Anđelka Toto Ormož Pićan gospodarstvo Marco Boi Matilda Ilić prosvjed Potpićan odvjetnici Žurić i partneri stanko uršić