NAPLATA PARKINGA U LABINU I RAPCU: Prošle godine ostvaren rekordni prihod, ove godine ide još i bolje

NAPLATA PARKINGA U LABINU I RAPCU: Prošle godine ostvaren rekordni prihod, ove godine ide još i bolje

19.7.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Za poslovanje gradske tvrtke Labin 2000 koja upravlja parkiralištima u Labinu i Rapcu te Sportskim centrom "Franko Mileta" početak godine i pripremu sezone obilježila je velika neizvjesnost oko epidemioloških mjera i kakva će uopće biti sezona. Nakon naznaka da će s turističkom sezonom, koja nosi glavninu prometa tvrtke, biti ponovno sve po starom i bez nekih ograničenja, krenulo se s radovima na zamjeni parkirališnih sustava u Starom gradu i na Titovom trgu te nadogradnjom sustava ulaza na Rabačku Girandellu i San Marco u starogradskoj jezgri Labina.


- Na parkiralištu Stari grad odnosno Rialto skinute su rampe i zatvoreni sustav naplate parkinga te je postavljen parkirni automat i omogućena naplata putem aparata, SMS-a i aplikacije ParkWallet, pojašnjava direktor tvrtke Dalibor Zupičić.


Isti sustav je, dodaje, postavljen i na Titovom trgu te je tako zamijenjena prijašnja ručna naplata parkinga.

 Novi sustav na parkiralištu Stari grad počeo je raditi početkom svibnja prošle godine i rezultati su bili izvanredni. Ostvaren je više nego dvostruki promet u odnosu na 2020. godinu i 43 posto veći promet nego rekordne 2019. godine. Osigurana je veća protočnost prometa kroz parkiralište i nisu se stvarale gužve u Ulici Sv. Katarine i ispred rampi, smanjeni su troškovi održavanja i troškovi rada, dvostruko je manje zaposlenika jer je jedna osoba kontrolirala Rialto i Titov trg. Na Titovom trgu je ostvaren 44 posto veći promet nego u 2020. i 14 posto u odnosu na 2019. godinu. Nadogradnjom sustava na Girandelli korisnicima je omogućeno plaćanje parkinga SMS-om ili putem aplikacije, što je jedinstveni primjer na otvorenim parkiralištima u Hrvatskoj. Na taj način su smanjene gužve koje su se znale događati na naplatnim kućicama u špici sezone, najčešće blagdanima ili vikendima, kaže nadalje direktor Zupičić.


Na San Marcu je maknut stupić, postavljene su vidljive obavijesti o tome tko ima pravo na ulazak u Starogradsku jezgru i koje su posljedice ulaska bez dozvole te su postavljene nove kamere i sustav koji kontrolira ulazak u starogradsku jezgru 24 sata dnevno, a ne samo dok kontrolor obilazi San Marco.


- Ukupno su na parkiralištima ostvareni rekordni prihodi u iznosu od 1,8 milijuna kuna, a i ovog se ljeta bilježe bolji rezultati od prošlogodišnjih. Na održavanje sportskih objekata utrošeno je 727.323 kuna, a to je za 32 posto više nego u 2021. godini, kaže Zupičić.


Kada se sve zbroji, u 2021. godini društvo je poslovalo s pozitivnim financijskim rezultatom i ostvarilo je dobit od 252 tisuće kuna, što je rekordna dobit poduzeća i neusporediva s dobiti prethodnih godina, npr. 2019. je bila 46 tisuća kuna, a 2020. godine 4.351 kunu .


- Prošle godine ostvareno je 2.959.472 kuna prihoda što je 28 posto više nego 2020. godine i 16 posto više od plana, dok su 2.707.405 kuna iznosili troškovi, odnosno 17 posto više nego godinu ranije i 7 posto više od plana, podastro je Zupičić podatke Gradskom vijeću na posljednjoj sjednici.

Branko BIOČIĆ 

Parking labin 2000 dalibor Zupičić