Nansi Tireli vodi Odbor za ravnospravnost spolova, a nakon 22 godine zatvorila je konobu na Vinežu

Nansi Tireli vodi Odbor za ravnospravnost spolova, a nakon 22 godine zatvorila je konobu na Vinežu

25.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Od petoro zastupnika iz Istre koji odrađuju prvi mandat u Saboru na saborskoj je plaći njih četvoro: gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza, načelnica Fažane Ada Damjanac, odvjetnik Peđa Grbin i bivša obrtnica iz Vineža Nansi Tireli. Od osam istarskih zastupnika jedino Valter Boljunčić nije na saborskoj plaći.

 

Kolika će joj biti plaća, ne zna laburistkinja Nansi Tireli, ali bit će veća od one početničke jer (pot)predsjednicima saborskih odbora pripada naknada, a ona vodi Odbor za ravnopravnost spolova. Imala je 22 godine obrt - konobu u Vinežu - koji je sa zadnjim danom 2011. zatvorila.

- Ne mogu kvalitetno odraditi i jedan i drugi posao, ali i malo sam se umorila nakon 22 godine obrtništva, veli Tireli i priznaje da je ostala dužna državnom proračunu i da će to biti plaćeno skidanjem s njene saborske plaće.

Budući da je i ona na Trgovačkom sudu bila upisana s bivšim suprugom kao 50-postotni suvlasnik poduzeća Diona, svoje je udjele prenijela na jedan odvjetnički ured iz Rijeke. Zajedno s majkom suvlasnica je kuće u Vinežu u kojoj ima stan od 78 kvadrata. U Labinu je darovnim ugovorom od oca dobila 1.350 kvadrata građevinskog zemljišta. "To je to", veli Tireli.- Ne znam kolika će mi biti saborska plaća, ali imam 36 godina radnog staža. Uzela sam saborsku plaću da moja ostane općini, rekla nam je SDP-ova načelnica Fažane Ada Damjanac.

Ona u vlasništvu ima kuću od 350 kvadrata na dvije etaže u Fažani, dok je s bivšim suprugom suvlasnica stana od 46,54 četvorna metra također u Fažani. Od roditelja je u nasljedstvo dobila 20 tisuća kvadrata poljoprivrednog zemljišta u Marčani. Već sedam godina ima automobil renault twingo.

- Nemam dionica, nisam kreditno zadužena, nemam skupih satova niti broševa, rekla je Damjanac, očito aludirajući i na bivšeg premijera i na bivšu premijerku.

Grbin ulaže u fondove i osiguranja

Peđa Grbin
, pulski SDP-ovac, silom je zakona morao staviti svoj odvjetnički rad u mirovanje jer su posao odvjetnika i onaj saborskog zastupnika nespojivi. Rješenjem Odvjetničke komore njegov će ured voditi drugi odvjetnik koji će završiti predmete u toku, kao i sve one u kojima stranke budu željele da ih zastupa.

Grbin živi u stanu koji je u vlasništvu njegova oca, a koji ga je, pak, dobio u nasljedstvo. Ima 852 dionice HT-a i 37 dionica Adrisa, životno osiguranje s kapitaliziranom štednjom koju procjenjuje na 40-ak tisuća kuna, u drugom mirovinskom stupu ima 50-ak tisuća i u trećem dobrovoljnom stupu 50-ak tisuća kuna, a smatra da njegovi udjeli u investicijskim fondovima, s obzirom na recesiju, trenutno vrijede 50-ak tisuća kuna. Od 2007. ima automobil toyota corolla verso kupljen na leasing.

- Nemam štednje i nemam drugih pokretnina osim onih sentimentalne vrijednosti, rekao nam je Grbin.

 Boljunčić prijavio zaradu od najma stana

IDS-ovcu Giovanniju Sponzi gradonačelnička neto plaća bila je 16.506 kuna, a saborska plaća na koju prelazi bit će mu više-manje ista. Nasljedstvom je postao suvlasnik šestine kuće od 80 kvadrata i stana od 70 kvadrata u Rovinju te darovnim ugovorom suvlasnik polovine kuće od 350 kvadrata također u Rovinju. Ima moped gilera čija je godina proizvodnje 2004. i automobil toyota yaris proizveden 2007., koji su kupljeni na kredit.

Naslijedio je i trećinu od 200 dionica rovinjske Maistre. Među obaveze je Sponza u imovinskoj kartici naveo kredit od 25 tisuća eura uzet 2003. koji istječe 2018., kao i mjesečnu alimentaciju od tri tisuće kuna. U listopadu 2010. supruga je otvorila odvjetnički ured.

Valter Boljunčić
ostaje na profesorskoj plaći od oko 14 tisuća kuna na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile. Lani je na kredit kupio automobil kia rio, dok supruga ima deset godina stari ford mondeo. Živi u kući s prizemljem i dva kata na pulskoj Stoji (on i supruga žive na prvom katu), koju su nasljeđivanjem od roditelja dobili on i sestra.

Nasljeđivanjem je postao i suvlasnik više zemljišta, i to u polovini od 2.600 kvadrata i oko 1.400 kvadrata poljoprivrednog zemljišta, te 900 kvadrata građevinskog zemljišta u Ližnjanu, a u jednoj trećini oko 15 tisuća kvadrata šume i u jednoj desetini osam tisuća kvadrata poljoprivrednog zemljišta na Marleri.

Boljunčić dobiva i neke honorare koje je procijenio na 20 do 30 tisuća kuna godišnje. Iznajmljuje manji stan u prizemlju kuće na Stoji što mu donosi godišnji prihod od 20-ak tisuća kuna. Ima i 15 dionica Uljanika još iz doba kada je tamo radio, ali ističe da one danas vrijede manje od nominalne vrijednosti.

"Stari" zastupnik Damir Kajin se - nakon što si je omogućio dobivanje povlaštene saborske mirovine - htio pohvaliti koliko je "bogat" pa je u imovinskoj kartici predanoj 18. siječnja ove godine u pokretnine prvi put upisao Meblovu kuhinju iz 2000. godine za koju nije naveo vrijednost.

Suvlasnik je stana u Buzetu od sto kvadrata koji je procijenio na 400 tisuća kuna, ima garažu od 20 kvadrata koja vrijedi 50 tisuća kuna te 1.350 četvornih metara njive u Kajinima vrijedne 150 tisuća kuna. Tu je njivu, po podacima iz ranije kartice, kupio u veljači 2008. i za nju je platio 50 tisuća kuna.

Auto za odlazak u Sabor


Kajin ima automobil renault laguna star devet godina te od 2008. kredit od 50 tisuća kuna. Za suprugu navodi da je "vlasnica predmeta rada u dva dućana koji su u zakupu Grada Pule i Mercatora", na leasing ima kupljena dva vozila (fiat doblo star pet-šest godina i 2,5 godina star nissan qashqai), a godišnja joj je neto plaća 50 tisuća kuna. Kajin u kartici piše i da mu sin na štednoj knjižici ima pet tisuća američkih dolara što je dar djedova i baka.

Auto audi A3 kupljen 2008. od plaće i kredita upravo zbog odlazaka na sjednice Sabora jedina je pokretnina koju ima Tanja Vrbat iz Umaga.

- Moja obitelj ima puno imovine, veli Vrbat koja nije prijavila niti ušteđevinu jer se u imovinsku karticu upisuju samo iznosi koji su veći od jednogodišnjih osobnih dohodaka.

Silvano Hrelja
je ovog mjeseca završio otplatu kredita za automobil ford mondeo kupljen 2007. pa mu ostaje još kredit od 200 tisuća kuna iz 2008. uzet na deset godina za završetak gradnje kuće u Puli, koja je u međuvremenu i uređena. Hrelja ima i fiat grande punto od 2006., također kupljen na kredit. Supruga ima šumu od 7.500 kvadrata u Vodnjanu i od 2003. automobil fiat stilo. (Selvina BENIĆ)

nansi tireli sabor zastupnica izbori 2011 konoba kod joseta obrtništvo