Nansi Tireli v.d. predsjednice Hrvatskih laburista

Nansi Tireli v.d. predsjednice Hrvatskih laburista

7.6.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Nacionalno vijeće Hrvatskih laburista imenovalo je danas saborsku zastupnicu Nansi Tireli v.d. predsjednicom stranke, koja će voditi laburiste do izbornoga sabora stranke, koji će se održati najkasnije do svibnja iduće godine.

S nekoliko suzdržanih glasova i nijednim protiv, Vijeće je potvrdilo prijedlog stranačkoga predsjedništva da Tireli preuzme vodstvo stranke nakon ostavke Dragutina Lesara.

Tireli je u izjavi novinarima nakon imenovanja poručila da su laburisti stranka s ozbiljnim programom koja svakako ima svoje mjesto na političkoj sceni i u Hrvatskom saboru, te je najavila "kvalitetnu pripremu za iduće parlamentarne izbore".

Laburisti su, kaže, shvatili poruku birača na izborima za Europski parlament, te će u idućem razdoblju svoja načela i programe nastojati što više približiti potencijalnim biračima.

Na rezultate posljednjega istraživanja javnoga mišljenja po kojima je potpora laburistima sa sedam posto pala na 4,2 posto, gleda optimistično jer je ta potpora, kaže, ipak veća od 3,4 posto, koliko su Hrvatski laburisti dobili na europskim izborima prije dva tjedna.

Upitana za komentar aktualne situacije u SDP-u, kao većinskoj stranci vladajuće koalicije, rekla je da ono što se sada događa "pokazuje ozbiljnost svakoga ministra i premijera". Umjesto da rade na provedbi Plana 21 i svega onoga što su obećali biračima, Tireli smatra da oni sada "treniraju ego i bave se sami sobom".

"To nije dobro ni za koga u Hrvatskoj i to se svakoga dana odražava na sve ono što se tiče svakoga građanina", istaknula je. No, ne smatra da je ugrožena stabilnost vlade, jer vladajući i dalje imaju stabilnu većinu u parlamentu.

V.d. predsjednica Laburista Tireli će biti do izbornoga sabora stranke, koji bi se trebao održati još ove godine, a najkasnije do svibnja 2015.

S obzirom da u statutu stranke nije predviđeno da predsjednik podnese ostavku, izbornom saboru prethodit će izvanredni sabor. Na njemu će se mijenjati statut i prateći akti kako bi se moglo izabrati novo rukovodstvo, a bit će organiziran do listopada ove godine.

Na temelju novodonesenih akata birat će se predsjednik, tajnik kao i sva statutom predviđena tijela i dužnosnici stranke.

Dosadašnji predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar podnio je ostavku odmah nakon objave rezultata izbora za Europski parlament na kojima laburisti nisu osvojili ni jedan mandat za razliku od prošlogodišnjih izbora za EP na kojima su dobili jednog europarlamentarca. On će i dalje ostati predsjednik kluba i saborski zastupnik laburista. (Hina)

 

nansi tireli politika laburisti predsjednica