Nakon smrti suvlasnika hotelske tvrtke Maslinica, poslovanje nije ugroženo: Hedera, Narcis, Mimosa i kamp Oliva idu dalje

Nakon smrti suvlasnika hotelske tvrtke Maslinica, poslovanje nije ugroženo: Hedera, Narcis, Mimosa i kamp Oliva idu dalje

20.3.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Kada je u rodnom Limoneu u regiji Lago di Garda nakon kratke i teške bolesti u 82. godini života nedavno preminuo Filippo Horstmann, suvlasnik hotelske tvrtke Maslinica iz Rapca, mnogi su se Labinjani i Rapčani pitali što će sada biti s njegovim hotelima i autokampom u Rapcu. Horstmann je, naime, svojevrsni preporoditelj turizma u Rapcu, s obzirom da su tri hotela i autokamp tvrtke Maslinica doživjeli velika ulaganja, a broj radnika je od 50-ak narastao na preko 100 stalnih, odnosno oko 350 u sezoni.


"Tvrtka ide dalje i ima svoga prokurista, pripremamo se za predsezonu i sezonu, a održat će se i skupština društva. Sve funkcionira normalno, a sudeći prema bookingu, sezona će biti bolja od prošlogodišnje", rekao nam je prokurist Maslinice Goran Zahtila, odgovarajući na pitanje kako funkcioniraju rabački hoteli i autokamp bez njegovog vlasnika.


Očigledne promjene


Da za hotele Hederu, Narcis i Mimosu te autokamp Olivu ne treba brinuti jer postoje nasljednici i partneri koji o tome brinu, pokazuje i podatak da je hotel Hedera svoja vrata turistima otvorio 17. ožujka, Narcis se otvara 24. ožujka, Mimosa 30. ožujka, a autokamp krajem travnja. Za Uskrs ovdje očekuju ostvarenje od 4.200 noćenja, a planirani godišnji rast noćenja iznosi četiri posto. Prošle su godine ostvarili 479.000 noćenja.


Za Labinštinu je Filippo Horstmann postao vezan kada je sa svojim prijateljima, obitelji Gentilini, osnovao Grupo Horstmann-Gentilini koja je 2001. godine od državnih fondova preuzela Hotelsko poduzeće Rabac, odnosno hotelski kompleks Maslinica koji se sastoji od hotela Mimosa, Hedera i Narcis, te autokamp Olivu.


Ti hoteli karakteristične arhitekture, koji su nezaobilazan dio vizure Rapca, tada su bili u lošem stanju, a nakon više od 25 milijuna eura ulaganja Horstmann ih je pretvorio u ljepotane smještene usred parka ruža, zelenih travnjaka i novoizgrađenih bazena.


Na početku nepovjerljivi radnici Hotelske tvrtke Rabac, koji su prešli u Maslinicu, uskoro su osjetili sigurnost i stabilnost, a Labinjani i Rapčani često su kao pozitivan primjer isticali dolazak Horstmanna jer su promjene bile očigledne.


Hoteli u Italiji


U regiji Lago di Garda Horstmannova obitelj posjeduje sedam hotela, nekoliko luksuznih prodavaonica i dva autokampa. Filippo je rođen u siromašnoj obitelji i sve što je stvorio, stvorio je polako, vlastitim radom. Njegov prvi posao bilo je prodavanje voća i povrća na cesti, no iz godine u godinu razvijao je svoj posao i izgradio veliku tvrtku sa sedam hotela u Italiji i tri u Rapcu.


Međutim, Rabac je Filippo Horstmann upoznao mnogo ranije nego li je kupio objekte u njemu jer je ovdje dolazo i za vrijeme rata. Poznavao je puno ljudi, imao i prijatelje i kako je govorio, nije se osjećao strancem. U njegovim je objektima u Italiji radilo i mnogo Labinjana, zahvaljujući kojima je, a prije svega Goranu Zahtili, sadašnjem prokuristu, kupio Maslinicu.


Horstmann je bio jedan od onih poslodavaca kojeg njegovi radnici jako cijene i poštuju. Često je razgovarao s radnicima i slušao njihova razmišljanja, a ogroman je i njegov doprinos razvoju rabačkog turizma. Zbog toga ga je Gradsko vijeće Labina 2012. godine proglasilo počasnim građaninom Grada Labina. Kako je tada istaknuto, Horstmann je osim u turizam ulagao i u ostale sfere života u Rapcu, prije svega poznat je bio po sponzoriranju labinskog školstva te sportskih udruga, te ustupanju nogometnog terena na korištenje lokalnom klubu.

U Rapcu, koji je bio njegov drugi dom, posljednji put bio je za Božić. (Branko BIOČIĆ)

rabac turizam Filippo Horstmann maslinica mimoza hedera narcis hoteli zaposlenje