Nakon sedmog uzastopnog poraza trener NK Rudar Nino Kos podnio ostavku - Ljubomir Vilić privremeno rješenje

Nakon sedmog uzastopnog poraza trener NK Rudar Nino Kos podnio ostavku - Ljubomir Vilić privremeno rješenje

14.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Nakon sedmog uzastopnog poraza trener labinskog »Rudara« Nino Kos podnio je neopozivu ostavku, a zajedno s njim ostavke su podnijeli sportski direktor Ljubomir Vilić te pomoćni trener Ratko Benazić. Izvršni odbor kluba jednoglasno je prihvatio ostavke Kosa i Benazića, dok je ona Vilićeva odbijena. Vilića je, naime, Izvršni odbor zadužio za rad sa seniorskom momčadi do pronalaska novog trenera, pa će tako on biti na klupi već danas u kup utakmici u Galižani.


Epilog je to svega što se događalo proteklih mjeseci u labinskom trećeligašu kojeg je serija slabih rezultata dovela u poziciju da strepi za svoj trećeligaški status.

No, problemi nisu od utakmice s »Maksimirom«, traju već duže vrijeme i mnogi misle da je trebalo reagirati puno ranije. Momčad očito nije fizički spremna za odigravanje kompletne utakmice na istom nivou, što rezultira brojnim »crnim rupama« u igri. No, koliko god je tome kriv trener, istu odgovornost, ako ne i veću, snosi sportski direktor kojem je, usput rečeno, Kos i podnio ostavku nakon utakmice s »Poletom« u trećem proljetnom kolu, ali je on i uprava nisu ni uzeli u razmatranje.

Vilić je trebao ranije prepoznati da u momčadi nešto ne štima, a pokazatelja je uistinu bilo izuzetno puno. Tvrdili su da momčad stoji iza trenera i da ga podržava, a u brojnim razgovorima s igračima bilo je vidljivo da je 70 posto njih protiv Kosa. Njemu je u takvom okruženju bilo teško raditi, a uprava kluba nije mu pomagala ni u jednom slučaju, osim u »bezuvjetnoj« podršci koju su mu dali prije petnaestak dana. Iako su rekli da je i to tada bilo jednoglasno, to ne odgovara istini, jer je trajala duga rasprava o povjerenju treneru. Najbučniji je bio bivši predsjednik Jakov Modrušan koji se već tada zalagao za smjenu, ali nije naišao na plodno tlo kod ostalih članova uprave.


Financije su bile i ostale najveći problem. Igrači, kao i stručni stožer, nezadovoljni su dinamikom isplate premija i hranarina koje kasne, pa je bilo slučajeva da igrač cijeli tjedan nije dolazio na treninge zbog toga »jer nema novca za gorivo«.

Motiviranost igrača bila je na najnižoj mogućoj grani i teško ju je bilo podići, pogotovo kad su kola krenula nizbrdo. Još kad su čuli da pojedini članovi uprave kluba javno govore o tome da je bolje ispasti iz lige, pa će dogodine igrati prave utakmice s »Jedinstvom Omladincem«, »Žminjom« i ostalima, jer kome treba liga u kojoj igraju neki »Lučko«, »Rudeš« i »Vrapče«, na koji su se način mogli motivirati? Kad se tomu doda i treniranje po okolnim »livadama«, u Plominu, na Vinežu, jer se glavni i jedini teren uvijek čuvao (iako je u očajnom stanju), onda rezultat ni nije mogao biti puno bolji. Takvim razmišljanjima dovelo se klub na najniže grane u posljednjih desetak godina, kako u seniorskom tako i omladinskom pogonu, i vrlo će se teško sve iznova pokrenuti u pozitivnom smjeru. Više je nego očito da nedostaje čvrsta ruka kakva je bila za vladavine Modrušana. U posljednjih devet kola momčad je osvojila jedan bod i zato je tu gdje jest, u »crvenoj zoni«.


Sad je veliko pitanje tko će uspjeti pokrenuti momčad u ovakvom stanju. Za pomoć se obratilo i prvoligašu s Kantride koji je ponudio usluge Mladena Ivančića, trenera koji je nekad i igrao u Labinu. Uz njega se spominju imena još trojice Riječana, Tičića, Pučića i Jantoljaka, te Puljanina Dabića koji je u dva navrata bio trener Labinjana. Odluka bi trebala biti donijeta danas ili najkasnije sutra, ali tko god da to bude neće mu biti lako izboriti ostanak. Mnogi su mišljenja da u ovom trenutku Labinjane može spasiti samo HNS i »liga 16«.

Robi FONOVIĆ

nk rudar nogomet trener ljubomir vilić jakov modrušan nino kos