Nakon gotovo 10 mjeseci zatvaraju se "Kovarski sanji i penšjeri"

Nakon gotovo 10 mjeseci zatvaraju se "Kovarski sanji i penšjeri"

24.11.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon gotovo 10 mjeseci  projekt Grada Labina posvećen 100-toj obljetnici veličanstvene „Labinske republike“ „Kovarski sanji i penšjeri“ na Gradskoj tržnici Labin se zatvaraju.  Ova otvorena i interaktivna izložba uspomena na rudarstvo Labinštine, osmišljavali su i stvarali sami građani. Interes i odaziv građana na upućeni poziv bio je izuzetno velik i to ne samo Labinjana s Labinštine, već Labinjana i nekadašnjih rudara i njihovih obitelji diljem Istre ali i cijele Hrvatske.

Izložbeni prostor se u vrlo kratkom vremenu ispunio mnogobrojnim detaljima iz  radnog i svakodnevnog života labinskog rudara. Tako je postignut maksimalan dojam vremena u kojem su oni stvarali naš kraj, odgajali i prehranjivali svoje obitelji i zauvijek ostali „heroji“ u našim životima.

„Kovarski sanji i penšjeri“ omaž su za generacije labinskih rudara, spomen na njihovu plemenitost, požrtvovnost, snagu, poštenje i privrženost Labinštini. Zahvaljujemo svima koji su nesebično zajedno sa nama stvarali ovaj intiman rudarski kutak na Gradskoj tržnici a neizmjernu zahvalnost dugujemo i mnogobrojnim građanima koji su  Gradu Labinu, odnosno Narodnom muzeju poklonili osobne uspomene kao što su spomenice, rudarske lampe, fotografije, kako bi one ostale zauvijek pohranjene i čuvane kao dragulj naše zajednice.  

Građani koji su nam dali na posudbu svoje uspomene iste mogu preuzeti u petak,  26. studenog 2021. godine od 9,00 do 11,00 sati na Gradskoj tržnici, na izložbenom prostoru kao i na telefon 091 444 4712.

 „Kovarski sanji i penšjeri“ još su jednompotvrdili su da je najveća vrijednost koje je rudarstvo ostavilo iza sebe - društvo, a to društvo to smo mi- građani Labinštine.kovarski sanji i penšijeri kova labinska republika 100 obljetnica 100 godina labinske republike kova je nasa