Najznačajniji projekt Lučke uprave Rabac je izgradnja lukobrana u Rapcu

Najznačajniji projekt Lučke uprave Rabac je izgradnja lukobrana u Rapcu

10.2.2022. // Istarska županija // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Jučer je u sjedištu Istarske županije u Puli, istarski župan Boris Miletić održao radni sastanka s ravnateljicom i ravnateljima Lučkih uprava na području Istarske županije. Sastanku su ispred Istarske županije nazočili i zamjenik župana Tulio Demetlika, službenik koji privremeno obavlja poslove pročelnika Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović te voditeljica Odsjeka za pomorstvo, promet i infrastrukturu Ana Mikuljan Franković.

Župan Miletić uvodno je pozdravio ravnateljicu i ravnatelje te ih zamolio da ga izvijeste o stanju u svojoj Ustanovi, da iznesu kratki izvještaj o aktualnim projektima te onima u pripremi, kao i da daju nekoliko informacija o zaposlenima, prihodima te problematici koja trenutno opterećuje pojedinu Lučku upravu.

Čitav niz započetih i planiranih projekata naveo je prisutnima ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos među kojima je istaknuo izgradnju terminala za pomorski putnički promet u Puli, sanaciju lukobrana u luci Pula, nasipavanje i gradnju nove obale u luci Pula odnosno šetnicu te niz dogradnji, sanacija, rekonstrukcija i uređenja luka na Verudeli, Ribarskoj kolibi, Bunarini, Mandrač – Tivoli, Fažana i Valbandon.

Sustavno rješavanje uknjižbe čestica pomorskog dobra, sanacija obalnog zida u Valdibori, projekt gradnje sjevernog lukobrana Sv. Katarina u vrijednosti od 35 do 40 milijuna kuna te projekt proširenja i novih komunalnih vezova u Veštru samo su neki od projekata i aktivnosti koje je izdvojio ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi.

Svi su ravnatelji istaknuli dobru suradnju s jedinima lokalne samouprave na svom području kao i s istarskim županom, a posebno kad su u pitanju teme koje se odnose na razvojne projekte i unaprjeđenje lučke infrastrukture.

Ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad Doriano Labinjan prisutne je informirao o aktualnim projektima na svom području te istaknuo da se prilikom sanacije i rekonstrukcija nerijetko susreću s temom usklađenja s uvjetima koje propisuje konzervatorska struka. Župan Miletić je izrazio spremnost da se uz pomoć nadležnog Upravnog odjela pronađe rješenje koje će udovoljiti kako korisnicima luka, tako i konzervatorima.

Istaknuto je kako su Lučke uprave usko vezane na turizam i naslanjaju se na turistička kretanja koja su nažalost, posljednje dvije godine pod velikim utjecajem posljedica pandemije koronavirusa. 

Ravnatelj Branko Curić je u svom izlaganju naglasio najveći i najvažniji projekt Lučke uprave Poreč, luku Santa Marina, koji se sastoji iz dva dijela. Komunalni dio luke čija vrijednost iznosi 9 milijuna kuna, te ribarski dio čija je vrijednost 35 milijuna kuna sufinanciran sredstvima Europske unije.

Najznačajniji projekt Lučke uprave Rabac je izgradnja lukobrana u Rapcu,  a od ostalih aktivnosti ravnateljica Antonela Mohorović Kožuh istaknula je uređenje sidrišta na Trgetu te izmještanje brodica koje su izvan lučkog područja.

Župan Miletić zahvalio je ravnateljici i ravnateljima na izlaganjima i dobivenim informacijama te istaknuo da Lučke uprave uvijek mogu računati na pomoć županije. Županijska ulaganja u gradnju lučke infrastrukture rezultiraju financiranjem u iznosu od 5,4 milijuna kuna te dodatnih 400 tisuća kuna za nabavu planova lučkih uprava za prihvat i rukovanje otpadom u lukama. 

 Na sastanku je naglašeno kako je razumljivo da, iako su nemala sredstva koja županija daje Lučkim upravama, potrebna ulaganja i projekti premašuju njihove proračune te je pohvalno da ravnatelji realiziraju ulaganja kroz programe i mjere resornih Ministarstva za realizaciju svojih velikih projekata.  


lučka uprava pula lučka uprava rabac tulio demetlika rabac lukobran ana mikuljan franković