Najezda gmazova i dašak Sardinije

Najezda gmazova i dašak Sardinije

8.8.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Drugi dan 6. festivala vizualnog kazališta Labin publiku je u subotu prvo odveo u Rabac, gdje se na rivi odigrao prvi performans večeri. Skupina Da Motus iz Švicarske - Antonio Buhler i Brigitte Meuwly - izveli su komad naziva "Urbanthropus" koji je privukao pažnju ne samo publike festivala, već i brojnih turista koji su se te večeri našli na rivi ispred marketa.

Buhler i Meuwly su prolaznike iznenadili kostimima koji su im pokrivali cijela tijela i zbog kojih su nalikovali na nemoguće gmazove ili još manje moguće vanzemaljce.

Izvođači, kako piše u katalogu, "svojom izuzetno kontroliranom tjelesnom pojavnošću, krećući se poput zmije pojavljuju se kao u snu, provociraju svakodnevnu rutinu publike koja se zatekla na mjestu izvedbe, zatim nestaju". Tako je bilo i u Rapcu, a efikasnost njihovih kostima i suptilnost pokreta koji su nalikovali ritualu parenja ostat će dugo u sjećanju publike.

Sasvim drugačiji program čekao je publiku u Labinu Kod špine. U tom je skrovitom kutku starog grada održan koncert Filomene Campus (glas) i Giorgia Sercija (gitara), glazbenika iz Sardinije koji žive i rade u Londonu.

Suradnju su počeli 2010., a stvaraju glazbu koja miješa jazz s melosom tradicionalnih sardinijskih pjesama - na što nas je već naviknuo Enzo Favata. Njihov projekt "Duos" prepun je teatralnih momenata, a prve asocijacije tijekom slušanja njihovih pjesama su Mediteran i ljeto. (B. VINCEK)

festival vizualnog kazališta vizualno kazalište kultura gmazovi kod spine