[NAJAVA] Kazališna predstava FRANCAMENTE ususret Danu žena

[NAJAVA] Kazališna predstava FRANCAMENTE ususret Danu žena

6.3.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Povodom Dana žena Pučko otvoreno učilište Labin i Udruga žena Svete Nedelje "Mendula" organiziraju kazališnu predstavu FRANCAMENTE u petak 10. ožujka 2023. s početkom u 20.00 sati.

 Ulaznice na predstavu iznose 5 EUR, a iste plaćaju muškarci, dok je ulaz za žene GRATIS.

Udruga žena Svete Nedelje Mendula prigodno će nuditi, u svrhu prikupljanja donacija za redovan humanitarni rad udruge, fritule koje će pripremiti članice udruge te vino lokalnih vinara Labinštine, prije i nakon predstave.

Ulaznice je moguće kupiti na blagajni Kina Labin sat vremena prije početka predstave, a rezervirati na mail kino-labin@uciliste-labin.hr ili na broj telefona 052/852-133 radnim danom (pon-pet) od 7.30 do 15.00 sati.

O predstavi:

Franca Rame, jedna od najvećih ikona aktivističkog kazališta, društva, satire, feminizma, politike, gotovo bolne komedije, lojalnosti ideji, beskompromisnoj borbi za vlastite ideale, žrtva licemjernog društva koji se boji istine, centar je ovog autorskog projekta koji ne vraća na scenu samo neke od njenih autorskih tekstova napisanih s mužem Dariom Foom, već priča i priču jednog života posvećenom dostojanstvu života.

Francamente… Iskreno. U životu i na sceni, na televiziji i u parlamentu… Nema razlike gdje se govori. RIJEČ KAO SLOBODA, kao udisaj bez kojeg se ne može …ne bismo mogli moći…

Neke su ideje u nas usađene davno, vjerojatno od onda kada ni sami nismo svjesni da se to dogodilo i sazrijevaju dugo. Franca Rame i Dario Fo za mene su uvijek bili simboli slobode govora. U svojem su kazališnom angažiranom djelovanju bili su uvijek hrabri. Igrali su gdje je kazalište moglo nesmetano progovoriti.

Ovo je omaž Franki Rame, njezinim kazališnim tekstovima, životu, djelu i aktivizmu. Ova dokumentarno biografska predstava sadrži onu žensku komponentu i tematiku vezanu uz položaj žene u društvu o kojem je Franca uvijek govorila, glumila, pisala. Uz autorske dijelove teksta u predstavi su isječci iz djela Rame/Fo: Tutta casa letto e chiesa e altre storie i Una vita all’improvvisa.

Jezik kao izričaj autentičnosti teritorija: dijalekt, istroveneto. I u dijalektu dijalekt: istrioto. Očuvanje nematerijalne baštine utkano u priču života.

AUTORSKI TIM / AUTORI
Režija i izvedba / Di e con: Petra B. BLAŠKOVIĆ

Prijevod / traduzioni:
Petra B. BLAŠKOVIĆ (Istroveneto)
Claudio GRBAC (Istrioto)

Scenografija / Scena: Stefano KATUNAR
Kostimografija / Costumi: Desanka JANKOVIĆ
Autor glazbe / Musiche di: Andrej PEZIĆ
Oblikovanje svjetla / Luci: Dario DRUŽETA

Koprodukcija: Istarsko narodno kazalište, Zajednica Talijana Pula

 

Dobrodošli! 

kazališna predstava kino labin predstava dan žena