[NAJAVA] Jednodnevni planinarski izlet LABIN - SKITAČA [ODGOĐENO ZA 22.4.]

[NAJAVA] Jednodnevni planinarski izlet LABIN - SKITAČA [ODGOĐENO ZA 22.4.]

29.3.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

[ODGOĐENO ZA 22.4.]

U subotu, 01. travnja 2023. godine Turistička zajednica grada Labina u suradnji s Turističkom zajednicom općine Raša i Bike4you centrom iz Rapca, organizira jednodnevni planinarski izlet Labin – Skitača.


PRIJEVOZ: dolazak na parking kod gradskog groblja Labin i povratak sa Skitače u vlastitom aranžmanu, vlastitim vozilima.


OKUPLJANJE:


Okupljanje od 9.30 sati na parkiralištu pokraj gradskog groblja u Starom gradu Labinu. Polazak je u 10,00 s navedenoga parkirališta.


OPIS:


S parkirališta (299 m) krećemo asfaltnom cestom Labin – Prtlog do Gondolići, gdje skrećemo desno prema Skitači putem IPP (Istarski planinarski put). Tu se spuštamo u Prtlošku jarugu (193 m) te se iz nje preko ceste Labin – Sv.Marina penjemo do Majala (272 m) i dalje preko sela Tominovići i Bontauli izlazimo na put Bartići – Škarpoci (340 m). Iz Škarpoci, sela koje se nalazi u području Karmenica, podno Skitačkog platoa stiže se Putom Kuša do Šikoli (430 m), nekad velikog, dobrostojećeg sela, danas tek skupinom ruševina obraslih u gusto raslinje. Šikoli su posljednje selo na putu s te strane.  


LPP dalje kreće preko vrha Oštri (531m) i pored sela Mihaljini (492 m) na plato, a potom preko Prodola, pored crkvice Sv.Mateja (391 m), preko Velega Kola (410 m) do planinarske kuće Skitača (425m).


S vrha Oštri, koji je matični vrh Planinarskog društva SKITACI iz Labina, pruža se jedan od ljepših vidika u dubinu i u širinu čitavog Kvarnera, te Istre na drugoj strani. Čitavim putom, ukoliko se trenutno ne nalazimo u nekoj od jaruga, ili u šumi, promatramo na istoku otok Cres sa Lošinjem, a iza njega cijelom dužinom, za lijepoga vremena, masiv Velebita.


Područje obiluje pašnjacima ljekovite kadulje i kovilja – Stipo Salvietum officinalis, te pašnjacima šaša crljenike i žute krške zečine – Carici Centauretum rupestris. Potrebno je spomenuti da posebnu draž ovim prostorima nudi cvjetanje drena u rano proljeće – Cornus mas, brnistra u proljeće (Spartium junceum), te rujevina u jesen (Cotinus coggygria).


Dolazak na  Skitaču planiran je oko 16 sati, gdje sve učesnike s plaćenom kotizacijom čeka omiljena okrjepa – planinarski grah.


Duljina staze je oko 16 km.


Povratak u Labin je u vlastitoj organizaciji.


TEŽINA STAZE: staza je tehnički lagana, kondicijski srednje zahtjevna.


OPREMA: standardna planinarska oprema (gojzerice ili cipele za hodanje rebrastog đona, nikako sportske tenisice ravnog đona ili gradske cipele). Vlastita hrana iz svog ruksaka.

Preporuka: štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kapa, naočale za sunce, podloga za sjedenje.


PRIJAVA: na telefon 052/ 855 560 ili na mail info@rabac-labin.com do četvrtka 30. ožujka 2023. do 13.00 sati.


Molimo sve učesnike da kotizaciju u iznosu od 5 eura uplate do četvrtka 30. ožujka 2023. na račun  HR34 2340009 1110992706 s opisom plaćanja „kotizacija za planinarski izlet“


NAPOMENA: sudionici planinarskog izleta dužni su pridržavati se uputa vodiča i pristupaju izletu na vlastitu odgovornost. Ukoliko vodič procijeni da osoba nema odgovarajuću opremu za hodanje, može joj zabraniti učestvovanje u planinarenju. Planinarenje nije za osobe sa srčanim tegobama ili poteškoćom u hodanju. Djeca moraju biti starija od 10 godina, u pratnji roditelja i da mogu prohodati rutu u ritmu odraslih.


Vodič zadržava pravo promjene itinerera u slučaju nepredviđenih okolnosti.


VODIČI NA STAZI: Andrej Đapić i Katarina Đapić


izlet labin skitača pješačenje Bike4you tz grada labina