Načelnik Runko kreše dug

Načelnik Runko  kreše dug

3.8.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

KRŠAN - Općina Kršan u polugodištu je prihodovala 9,1 milijun kuna, ili 39 posto proračuna, smanjivši prenijeti lanjski gubitak s 4,2 na 2,5 milijuna kuna, čulo se na  sjednici vijeća protekli tjedan. Prihodi su, rečeno je, na prošlogodišnjoj razini, no u šest se mjeseci, u odnosu na prošlogodišnjih oko 11 milijuna, potrošilo poprilično manje

- 7,4 milijuna.Načelnik Valdi Runko (nezavisna lista) objasnio je da je u raščišćavanju dugova najveći uteg predstavljao onaj prema labinskom komunalnom poduzeću 1. maj. Naglasio je da Općina, nakon financijski nezahvalne situacije, sada redovito podmiruje tekuće obveze.

Zbog zastoja u proizvodnji Termoelektrane Plomin 1 izostalo je, kako reče, oko 400 tisuća kuna, što je kumovalo kašnjenju isplata stipendija i sitnijih stavaka.

Gotovo polovica ostvarenog budžeta - 4,3 milijuna kuna - otpada na tzv. ekološku rentu dviju plominskih elektrana, koje usto plaćaju i neveliku komunalnu naknadu. Naplaćeno je 390 tisuća kuna poreza i prireza na dohodak, tj. 39 posto plana. Izostala je prodaja nekretnina i građevinskog zemljišta, no Runko ističe da je jedan natječaj netom raspisan, drugi se sprema, a i ostali će predviđeni objekti, dade li vijeće zeleno svjetlo, na bubanj. Obrazloženo je da taj posao koče neriješeni imovinskopravni odnosi.

Općina je na svoje zaposlenike u šest mjeseci potrošila 935 tisuća kuna, ili 10 posto budžeta. Na intelektualne usluge otišlo je pak 195 tisuća kuna, što se Borisu Babiću (HSS) učinilo mnogo. Runko je, međutim, uzvratio da će ta stavka s godišnje predviđenih 270 tisuća morati biti podebljana jer se Općina ove godine fokusira na izradu programa, planova, studija, projekata i podloga, što su preduvjeti za kapitalna ulaganja idućih godina.

Matildu Ilić (Akcija mladih) čudi da Općina koja poljoprivredu označava svojom strateškom granom za agrar od planiranih svega 20 tisuća kuna tekućih donacija nije realizirala ni lipe.

- To ćemo povećati, a donacije će krenuti čim donesemo plan i program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, nadam se idućeg mjeseca. Na potpore, u sklopu kojih će biti i smanjivanje cijene zakupa, moći će računati samo oni koji redovito podmiruju obveze i drže se svojeg programa, što će provjeravati općinska komisija, rekao je načelnik Runko.  I. RADIĆ

vldi runko kršan financiranje proračun matilda ilić