Načelnik Mohorović prekinuo birokratski nastup cementaša

Načelnik Mohorović prekinuo birokratski nastup cementaša

1.6.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

ŠUMBER - »U sljedećih pet godina neće biti betonare u kamenolomu Šumber, neće se graditi asfaltna baza niti spaljivati otpad iz Rockwoola. Uz prethodnu najavu možete posjetiti kamenolom, razgledati postrojenja i vidjeti kako to sve unutra izgleda. Dobit ćete na uvid digitalni ortofoto snimak s ucrtanim gabaritima sadašnjeg i budećeg stanja eksploatacijskog polja, a za primjedbe i žalbe postavit ćemo sandučić i knjigu žalbi kod dispečera«, rekao je Žarko Horvat, direktor industrijske ekologije u Holcimu, na sastanku s mještanima Šumbera i okolnih mjesta što je u subotu održan u Društvenome domu u Balarinima.

 

Ivan Slavić, operativni voditelj kamenoloma Šumber, ovom je prilikom izvijestio o rješavanju pitanja s prošlog sastanka, kad su zbog miniranja stradale šterne. Iako je on obišao teren i popisao nastalu štetu, ništa se nije poduzelo, a Horvatov govor pun birokratskih izraza prekinuo je Srećko Mohorović, načelnik Općine Sveta Nedelja na čijem se teritoriju nalazi kamenolom, prijedlogom angažiranja lokalnog majstora koji će popraviti šterne. Nezadovoljan objašnjenjima o granicama kamenoloma, kritizirao je predstavnike Holcima koji su, po njegovim riječima, došli potpuno nepripremljeni na susret, i više je puta okupljenima pokušao dati do znanja da su gabariti odnosno krajnje vanjske granice kamenoloma uvijek iste, a povećava se površina unutar tih granica, odnosno iskoristivost kamenoloma.

- Trenutno se iskorištava 50-60 posto ukupne površine, dodao je Slavić, a koncesija istječe 2021. godine.

Okupljeni su pitali i o izmjenama i dopunama općinskog prostornog plana koje se tiču kamenoloma, a najavljeni su i zahtjevi za brisanjem mogućnosti izgradnje novih pogona i industrijske zone, jer se, poučeni primjerom susjeda Pićanaca, boje netransparentnog gospodarenja zemljištem. Buka se po studijama neće povećavati, tvrdi Horvat, a najavio je i projekt sanacije dijela kamenoloma po ideji iz Lepoglave, sadnjom autohtonog bilja različitih visina i dubina korijenja. Na kraju sastanka prihvaćen je ponuđeni termin posjeta kamenolomu u jesen, do kada će se obje strane »naoružati« novim pitanjima i odgovorima.

S. ZLOIĆ

šumber kamenolom srećko mohorović koncesija holcim