NA ŽUPANIJSKOM SUDU U PULI SUDIONICI KRVAVOG OKRŠAJA U LABINU 2011. OSUĐENI NA ZATVORSKE KAZNE: Vukeliću tri godinne, a Hušidiću i Horvateku po šest mjeseci

NA ŽUPANIJSKOM SUDU U PULI SUDIONICI KRVAVOG OKRŠAJA U LABINU 2011. OSUĐENI NA ZATVORSKE KAZNE: Vukeliću tri godinne, a Hušidiću i Horvateku po šest mjeseci

3.10.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Jedinstvenom osudom na tri godine zatvora za pokušaj ubojstva Sejada Hušidića (32) iz Labina i Robina Horvateka (22) iz Pule nepravomoćnom je presudom suca Županijskog suda u Puli Zdravka Garića kažnjen 31-godišnji Hrvoje Vukelić iz Labina.

 

Četiri uboda nožem

 

Istom su presudom Hušidić i Horvatek za teško ozljeđivanje Vukelića kažnjeni sa po šest mjeseci zatvora. Pojedinačno gledano, Vukelić je za pokušaj ubojstva Hušidića kojemu je zadao četiri rane nožem kažnjen s dvije godine i tri mjeseca zatvora, a za pokušaj ubojstva Horvateka, također ubodom nožem, s dvije godine zatvora. Budući da je Horvatek ranije pravomoćno osuđen zbog kaznenih djela zloporabe droge na tri godine zatvora sudac Garić objedinio je tu kaznu s jučerašnjom pa mu je izrekao jedinstvenu osudu na tri godine i tri mjeseca zatvora. Hušidiću su pak objedinjene jučerašnja šestomjesečna i ranija osuda na godinu i tri mjeseca (zbog krađe, uništenja tuđe stvari te prijetnje op. a.) pa mu je izrečena kazna od godinu i šest mjeseci zatvora. Od trojice okrivljenika samo je Vukelić na suđenja dolazio sa slobode jer Horvatek i Hušidić izdržavaju zatvorske kazne.

Vijeće kojim je predsjedao sudac Garić mladiće je proglasilo krivima za događaj od 10. travnja 2011. godine u Ulici Matka Laginje u Labinu. Tog je dana oko 17.40 sati Vukelić zbog ranijih razmirica Horvateku stavio nož pod vrat, prijetio mu pa otišao.

Nakon nekog vremena, Horvatek i drugookrivljeni Hušidić krenuli su za Vukelićem te se s njime potukli. Pritom su Horvatek i Hušidić udarali Vukelića koji je izvukao nož, ali mu je izbijen iz ruke. Hušidić i Horvatek su se dali u bijeg, ali ih je Vukelić ubrzo sustigao pa je došlo do obračuna u kojemu je Hušidić udarao Vukelića metalnom, a Horvatek drvenom palicom. Sukob je okončan nakon što je Vukelić jednom ubo Horvateka nožem u prsa, a Hušidića četiri puta na više mjesta. Svi su iz ovog okršaja izašli s prilično teškim ozljedama, s tim da je Vukelić je zadobio ozljede glave, nosa, obje ruke, šake, leđa, slabina, nagnječen mu je bubreg, a podljeve je imao i na bedru te na oba koljena.

 

Tukli ga palicama

 

- Krivnju prvookrivljenog Vukelića sud je utvrdio i temeljem njegovog prvog iskaza iz istrage iz kojeg proizlazi da je želio fizički sukob, da je imao nož i rasklopio ga. Drugo i treće okrivljeni su mu pobjegli, a on je krenuo za njima... Jedan je svjedok potvrdio da su Hušidić i Horvatek cipelarili Vukelića prije nego što ih je ovaj ozlijedio nožem, a to potvrđuju i fotografije njegovih ozljeda u fotoelaboratu koji je u spisu, kazao je sudac Garić konstatirajući, između ostalog, da je Vukelić htio usmrtiti obojicu, ali mu to spletom okolnosti nije uspjelo.

- Najmanja zakonom predviđena kazna za ubojstvo je pet godina zatvora, a ovdje je riječ o pokušaju, odnosno dva pokušaja ubojstva. Sud je pri odmjeravanju kazne uzeo u obzir Vukelićeve obiteljske prilike, prijašnji život i dosadašnju neosuđivanost te mu je primjenjujući zakonsko ublažavanje kazne izrekao jedinstvenu osudu na tri godine zatvora, kazao je sudac kratko obrazlažući presudu.

 

Plaćanje troškova suđenja

 

Hušidiću je osim šestomjesečne zatvorske kazne izrečena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti. I njemu i Horvateku se u izrečene jedinstvene kazne uračunava i vrijeme koje su dosad proveli iza rešetaka. Obojica su također oslobođena plaćanja sudskih troškova dok će Vukelić morati platiti trećinu ukupnih troškova vještačenja, dolaska svjedoka, paušala i sudsko- medicinskih vještačenja. Na ovu nepravomoćnu presudu svi okrivljenici i državno odvjetništvo mogu se žaliti u roku od 15 dana od dana zaprimanja presude.

 

Marica KOŠTA

hrvoje vukelić horvatek hušidić pokušaj ubojstva kazna zatvor kazneni postupak kazna zatvora