Na prvi poziv prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska prijavljeno šest projekata ukupne vrijednosti više od 860 tisuća Eura!

Na prvi poziv prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska prijavljeno šest projekata ukupne vrijednosti više od 860 tisuća Eura!

28.3.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Krajem 2022. godine objavljen je prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga u sklopu novog programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska, a koji je Grad Labin pravovremeno iskoristio prijavivši čak šest projekata. Nova financijska omotnica ovog programa namijenjena je za dvije vrste projekata, standard i small-scale projekte, čija ukupna alokacija u sklopu prvog poziva iznosi 80.000.000,00 Eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj uz stopu sufinanciranja od 80%.

Prepoznavši viziju ovog programa, koji je usredotočen na inovacije i održivost u plavoj ekonomiji, kapitaliziranje prethodnih iskustva suradnje i stvaranje sinergije s EUSAIR-om, Grad Labin se kao projektni partner uključio u prekograničnu suradnju s ukupnim iznosom financijskih sredstava od  867.820,00 EUR-a.

„Prije nekoliko godina osnivanjem posebnog gradskog odjela za gospodarstvo i EU projekte stvorili smo mali ali snažan tim koji se svakodnevno dokazuje upravo kroz ovakva djela. Tako je i ovoga puta, uz sve ostalo što spremamo, u kratkom roku spremno smo se uključili i u ovaj program prekogranične suradnje kroz novih šest projekata. Nastavljamo „jako“, slažući nove projekte kojima razvijamo europski Labin, europskim novcem, na europski način!“ – istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Financijski najizdašniji projekt je onaj naziva „MeasureTOUR“, kojim se naglašava održivi turizam uz poboljšanje pristupačnosti kulturnoj baštini za osobe s težom pokretljivošću, a kojim se namjerava nabaviti shuttle  i izgraditi punionica.

Novi projekt naziva ALADDIN (Artistic Landscapes of the Adriatic coast as Driver for Innovation) je zapravo nastavak prošlogodišnjeg EU projekta RECOLOR, a koji se fokusira na valorizaciju kulturne i prirodne baštine u Parku skulptura Dubrova. Konkretnije, kroz ovaj se projekt namjerava dodatno valorizirati Bijelu cestu u Parku kroz adekvatno osvjetljenje te kroz niz ostalih aktivnosti, kao što su radionice izgradnje i obnove suhozida.

Obzirom da je sve više naglašenija potreba poduzimanja zajedničkih akcija za klimatsku neutralnost i očuvanje okoliša, Grad Labin je partner u projektu CO-MAY, u kojem će se izraditi revizija SECAP-a (akcijski plan održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena) i Strategija zelene urbane obnove, a koji dokumenti su potrebni pri daljnjem razvoju zajednice, ali i prijavi na buduće natječaje u ovom području.

Uz potonje navedeno, usko su vezana i sljedeća dva projekta naziva SUMMA i ADRIALEC, a kojima se, ukratko rečeno, namjerava izraditi studija za uvođenje zelenog i održivog javnog prijevoza na području Grada Labina i okolice, izrada idejnog rješenja inovativnog i multimodalnog povezivanja labinske starogradske jezgre i Podlabina te postavljanje fotonaponskih elektrana na parkiralištu u Starom gradu.

Naposljetku, Grad Labin je partner i u projektu CICERO, koji se oslanja na civilnu zaštitu s naglaskom na prevenciju šumskih požara i vježbe spašavanja zajedno s talijanskim partnerima.

Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina trenutno sprema i ostale vrijedne projekte, a koji će se kandidirati na nadolazeći program Interreg Slovenija – Hrvatska, kao i na natječaje i pozive FLAG-a Alba te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

•          CICERO (Croatia-Italy Civil protEction collaboRatiOn)

- civilna zaštita s naglaskom na prevenciju šumskih požara i zajedničke vježbe spašavanja;

113.400,00 EUR

•          CO-MAY (Supporting local authorities to adopt measures to properly commit with the Covenant of Mayors)

- klimatske promjene - revizija SECAP-a i izrada Strategije zelene urbane obnove;

90.350,00 EUR

•          ALADDIN (Artistic Landscapes of the Adriatic coast as Driver for Innovation)

- kulturna i prirodna baština – rasvjeta (oprema) uz Bijelu cestu

251.070,00 EUR

•          Measure TOUR (Measuring Sustainability for Accessible and Inclusive Tourism)

- održivi turizam s naglaskom na poboljšanje pristupačnosti kulturnoj baštini za osobe s invaliditetom - nabava električnog shuttla i izgradnja punionice;

253.000,00 EUR

•          SUMMA (Sustainable Multimodal Mobility in Adriatic Costal and Hinterland Areas)

- multimodalni prijevoz. U sklopu projekta planirana je izrada studije za uvođenje zelenog i održivog javnog prijevoza na području Grada Labina i okolice, izrada analize troškova i koristi (CBA) za model zelenog i održivog javnog prijevoza na području Grada Labina i okolice te izrada idejnog rješenja inovativnog i multimodalnog povezivanja labinske starogradske jezgre i Podlabina (uspinjača-eskalator);

80.000,00 EUR

•          ADRIALEC (ADRIAtic Local Energy Communities)

- energetske zajednice. U sklopu projekta planirana je implementacije pilot akcije postavljanja FN elektrane na parkiralištu iznad starog grada;

80.000,00 EUR

interreg financiranje eu fondovi