Na Općinskom sudu u Puli nakon sedam godina nepravomoćno osuđena trojica prevaranata - Istru i Auto servis Labin oštetili za 200.000 kuna

Na Općinskom sudu u Puli nakon sedam godina nepravomoćno osuđena trojica prevaranata - Istru i Auto servis Labin oštetili za 200.000 kuna

27.5.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Zbog kaznenih djela prijevare i krivotvorenja isprave kojima su prije sedam i više godina oštećena trgovačka društva Istra d.d. i Auto servis Labin nepravomoćnom presudom sutkinje Općinskog suda u Puli Vere Glasnović Gjoni na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca zatvora za dvije prijevare krivotvorenje isprava osuđen je Ismet Alikić (58) iz Sesveta, njegov brat Đulaga Alekić (65) iz Zagreba za prijevaru je kažnjen uvjetnom osudom na deset mjeseci, a državljanin Slovačke Marian Balog (41) za prijevaru na bezuvjetnih osam mjeseci zatvora.

 

Lažirali dokumente

 

Braća Ismet Alikić i Đulaga Alekić krivima su proglašeni za prijevaru trgovačkog društva Istra d.d. u Puli koje su oštetili za 153.636 kuna. Prijevaru su izveli tako što se Ismet dobavljačima, a u ovom slučaju djelatnicima Istre d.d. predstavio kao direktor tvrtke A. M. d.o.o. Funtana, a Đulaga Alekić nastupio je pod imenom Mario Dajić. Djelatnicima Istre d.d. su u siječnju 2007. Predočili podatke o solventnosti tvrtke A. M. znajući da su podaci u tom obrascu koji je izdala Reiffeissen banka neovlašteno izmijenjeni. Naime, izmijenjeni su podaci o sredstvima na računu, tako da je umjesto 197.14 kuna naveden iznos od 136.751,15 kuna. U stavci gdje je trebao biti ukupan iznos prometa po računu u prethodnih 30 dana umjesto iznosa od 0,31 kunu, naveden je bio iznos od 19.184,93 kune. Kao instrumente osiguranja plaćanja predali su bjanko zadužnicu i mjenicu prešutjevši da na žiro računu tvrtke A. M. nema sredstava iz kojih bi se Istra d.d. mogla naplatiti.

 

Uvjereni da će roba biti isplaćena djelatnici Istre d.d. su od 24. siječnja do 13. Veljače 2007. godine isporučili tvrtki A. M. raznu robu vrijednu 162.636,90 kuna. Radilo se o bijeloj tehnici, servisima, pločicama, vodovodnim cijevima, kuhinjama i namještaju. Alikić i Alekić, odnosno trgovačko društvo A. M. platilo je samo 9.000 kuna, a Istra d.d. mjenicu i zadužnicu nije mogla naplatiti jer na računu trgovačkog društva A. M. Nije bilo sredstava.

 

 

Nadoknada štete

 

Ismet Alikić i trećeokrivljeni Marian Balog krivima su proglašeni za prijevaru trgovačkog društva Auto servis Labin u lipnju 2006. godine. Kako bi kod dobavljača stvorili privid da robu uzimaju za trgovačko društvo A. M. B. d.o.o. Pazin, a ne za sebe, Balog koji je bio direktor TD-a A. M. B. je Ismetu Alikiću izdao specijalnu punomoć pa su on i pokojna Branka Lipnik koja se predstavljala kao Stela neistinito predočili direktoru Auto servisa Labin da će platiti preuzetu robu prešutjevši da AMB nema sredstava na računu. Direktoru Auto servisa predali su bjanko zadužnicu, a ova im je tvrtka 6. lipnja 2006. Isporučila robu vrijednu 51,767 kuna koju ni tvrtka A. M. B. ni Alikić, ni Balog, a ni Lipnik nisu nikada platili.

Osim što mora odležati u zatvoru godinu i četiri mjeseca zbog dvije prijevare i krivotvorenja isprava Ismet Alikić je prema sudskoj presudi dužan solidarno s bratom Đulagom nadoknaditi štetu Istri d.d. tako da će svaki od njih morati uplatiti po 76.500 kuna.

Đulagi Alekiću sud je za prijevaru Istre d.d. izrekao uvjetnu osudu na deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine i dvogodišnjim rokom vraćanja novca Istri d.d. Trećeokrivljenom Marianu Balogu koji je osuđen na osam mjeseci zatvora naloženo je da zajedno s Ismetom Alikićem solidarno nadoknadi štetu Autoservisu Labin u ukupnom iznosu od 51.767 kuna. Marica KOŠTA

 

  

Dvojica od trojice bila u bijegu

Općinsko državno odvjetništvo u Puli je 4. Listopada 2007. godine optužilo Alikića, Alekićša, Baloga i Lipnik,

a kako je potonja preminula u ožujku 2011. godine, tako je protiv nje bio obustavljen postupak. Zbog nedostupnosti prvookrivljenog Alikića i trećeokrivljenog Baloga sud je 25. siječnja 2012. godine odredio da

će im se suditi u odsutnosti. Na glavnoj raspravi 3. ožujka 2014. bili su prisutni Đulaga Alekić i prvookrivljeni

Alikić jer je sud obaviješten da je uhićen i da se nalazi u zatvoru u Zagrebu pa je naloženo njegovo dovođenje u Pulu. Najprije je Alikić na suđenju negirao krivnju, a potom sve priznao dok je Alekić do kraja postupka sve negirao. Slovački državljanin Marian Balog koji je više puta osuđivan za prijevare u Istri nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

presuda auto servis labin kazneno djelo prijevara krivotvorenje isprava kazna